A XV-a ediţie a Concursului Internaţional „George Enescu”

A XV-a ediţie a Concursului Internaţional „George Enescu”

Desfăşurat în perioada 3-25 septembrie, Concursul va aduce pe scena Ateneului Român din Bucureşti 19 concerte și recitaluri extraordinare. În premieră pentru Televiziunea Română, acestea vor fi transmise integral pe site-ul enescu.tvr.ro.

Cea de-a XV-a ediţie a Concursului  Internațional „George Enescu”, anunţă Artexim, organizatorul evenimentului, se derulează într-un nou concept, care aduce pe scena Ateneului, alături de tinerii competitori, nume consacrate ale scenei mondiale și laureați din anii anteriori care și-au dezvoltat o carieră internațională, precum și câștigătorii competiției din 2014, atât la cele trei instrumente, cât și la compoziție.

Pe parcursul celor 22 de zile, Televiziunea Română va difuza online – pe site-ul enescu.tvr.ro – toate cele 19 concerte şi recitaluri susţinute la Ateneul Român, iar pe TVR 2, telespectatorii vor putea urmări Concertul de deschidere din 3 septembrie, cât şi finalele Secţiunilor Vioară, Violoncel şi Pian. 

Ateneul Roman
„În acest an, Televiziunea Română marchează încă o premieră la capitolul transmisii externe: parteneriatul cu cea mai mare platformă de muzică clasică din lume: medici.tv.  19 concerte, recitaluri si secțiuni de concurs vor fi transmie în direct pe această uriașă platformă, unde, alături de documentare rarisime și alte sute de transmisii din cele mai îndepărtate colțuri ale Terrei, vor sta și transmisiunile Televiziunii Române. În lumea online, medici.tv înseamnă excelență și înaltă performanță. Iar aceste lucruri vor fi confirmate – din nou – prin transmisiile Televiziunii Române.”
, spune Valentina Băinţan, realizatoarea transmisiunilor și înregistrărilor TVR.

La cea de-a XV-a ediţie a Concursului, vor participa 196 de tineri artişti din ţări precum Germania, Coreea de Sud, Italia, Spania, Franța, Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Argentina, China, Thailanda, SUA, sau Taiwan, iar 12 concurenţi provin din România.

Site-ul oficial al evenimentului, festivalenescu.ro, anunţă că valoarea totală a premiilor din cadrul Concursului Enescu 2016 este de 115.000 de euro. Li se adaugă două premii speciale: o bursă de doi ani la celebra Barenboim Academy din Berlin, pentru cel mai bine clasat concurent român la Secțiunea Vioară, iar câștigătorul Secțiunii Vioară va fi invitat pe scena festivalului iPalpiti Festival of International Laureats 2017, la Los Angeles.

Cele patru secţiuni de concurs sunt: Vioară (56 de artişti selectaţi de juriul de specialitate), Violoncel (53 de artişti selectaţi), Pian (53 de artişti) şi Compoziţie (34 de lucrări), pentru care se jurizează lucrările (partiturile) tinerilor artişti intraţi în concurs.

Ateneul Roman

Ediţia din 2016 va fi începe cu un concert de gală, pe 3 septembrie, ce va putea fi umărit, începând cu ora 19:10, pe TVR 2, TVR+, enescu.tvr.ro și medici.tv. Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, va interpreta lucrări de L.van Beethoven (Triplul Concert pentru pian, vioară şi violoncel în Do Major op. 56), Sebastian Androne  („Tektonum” – lucrare câștigătoare a premiului I a secțiunii Compoziție din cadrul Concursului, ediția 2014) şi Ottorino Respighi (Poemul Simfonic „Pini di Roma”).

Soliştii concertului vor fi: Anna Țifu (vioară), laureată a Concursului Enescu 2007; Valentin Răduțiu (violoncel), laureat al Concursului Enescu 2011; Mihai Ritivoiu (pian), laureat al Concursului Enescu 2011.
Filarmonica George Enescu

„Lansat oficial în septembrie 1958 ca parte a primei ediții a Festivalului Internațional George Enescu, Concursul Internaţional a venit ca o prelungire a vibrației pe care Enescu a propagat-o în lumea muzicală de pretutindeni. Și în cei peste 50 de ani de existență, Concursul Enescu a devenit un brand de ţară şi un etalon al performanţei culturale la cel mai înalt nivel. «Trăiește-ți visul!» este provocarea pe care o lansează anul acesta Concursul Internațional George Enescu, nu doar pentru artiști, ci și pentru public. Iar Televiziunea Română va contribui cu toate resursele la înfăptuirea acestui vis din care transpare bucuria de a trăi muzica la cele mai înalte cote.

În cei 60 de ani de existență, Televiziunea Română a preluat și transmis parțial sau integral toate evenimentele ce au avut loc pe parcursul desfăşurării Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”, ajungând în anii 2000 să fie principalul difuzor şi partener de promovare al acestui prestigios eveniment”, adaugă Valentina Băinţan.

***

Echipa Televiziunii Române

Producător: Diana Pascal
Realizatori: Claudia Robu, Valentina Băințan
Regia de emisie: Lucian Bujor
Director de imagine: Sergiu Ardelean
Organizator producţie: Ioana Stan
Prezentatori: Camelia Văcaru, Alexandru Mija
Cameramani: Adrian Dănăilă, Rodica Ivan, Carmen Birtea, Cristian Rusu, Carmen Rusu, Paul Georgescu
Steadicam: Ion Istrate

Concursul Internaţional „George Enescu” este singura competiție de muzică clasică din România recunoscută de Organizația Festivalurilor Internaționale și una dintre cele mai provocatoare și mai dificile pentru tinerii artiști.

Concursul este desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președinției României şi este organizat de Artexim; producătorul evenimentului este Guvernul României, prin Ministerul Culturii, iar Televiziunea Română şi Societatea Română de Radiodifuziune sunt coproducători, Fundaţia Art Production fiind co-organizator.

Vizual-Concurs-Enescu-2016-950x475

Comentarii

Scrie ceva frumos

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.