E.N.E.S.C.U.

Mi-am dat seama că am scris de atâtea ori despre Festivalul Internaţional GEORGE ENESCU, încât a mă aşeza în faţa tastaturii şi a imagina un nou text despre tot ceeea ce înseamnă el devine (mai ales în această perioadă) un gest reflex, cam ca spălatul pe dinţi. De-a lungul anilor, am tot glosat pe marginea Festivalului. Cu pretenţii sau pe fugă, jucăuş sau, dimpotrivă, grav, însă mereu personal şi asumat. Am scris simplu sau sforăitor, am scris sincer. Azi îmi dau seama, însă, că niciodată nu am ales soluţia foarte convenabilă a unui acronim. Ce înseamnă ENESCU pentru mine?

E… moţie. Sunt, una peste alta, mai bine de trei săptămâni de fitness spiritual şi intelectual. Azi am primele interviuri, mâine prezint deschiderea în direct, mă aşteaptă alte live-uri şi filmări cu fluturi în stomac. A început.

N… oapte. Spaţiul în care se distilează impresii, timp trecut de la Sala Palatului sau Ateneu spre casă, cu oraşul pe urme şi cu muzica trăită în corp. Ore când germinează întrebări, texte, când se schimbă păreri şi se merge în vârful picioarelor de dragul somnului altora.

E… chipă. Oameni străbătuţi de aceleaşi circuite, alături de care împarţi experienţe, covrigi, cafea, maşini, uimiri, neîmpliniri şi – ţinta invariabilă – oboseala finală. Cu zâmbet, să sperăm.

Ceea ce mă aduce la S… peranţă. A pielii de găină la întâlnirea cu muzica. A bucuriei unui moment. A alinierii de stele. A lucrurilor făcute cu pasiune şi responsabilitate. A valului cald care se aşterne peste o sală plină când îşi ţine respiraţia pe final de simfonie.

C… omunicare. Când zăgăzurile limbajelor se desfac. Când laşi ceea ce voiai să spui pentru mai încolo, pentru că muzica o spune mai bine.

U… niversalitate. A lui Enescu, compozitorul. Pentru că, să nu uităm, ceea ce se întâmplă la Bucureşti din doi în doi ani îi este dedicat. Îi poartă arta drept stea în frunte.

Comentarii

  1. Răspunde

    Abia aștept să înceapă! Să lucrăm și să ne bucuram de adevărata muzică. Când lucrez pentru festival,alaturi de oamenii de la festival,munca devine pasiune . Succes!

Scrie ceva frumos

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.