Pe un artist să nu-l atingi nici cu …o floare!

A venit mereu la festival. Micuţă, mereu zâmbitoare, plină de lumină. O femeie matură, un om scufundat în bucuria fiecărei după-amieze de Ateneu topită în seara de la Sala Palatului. De cele mai multe ori cu … un trandafir.

Mai întâi i-a dăruit unul lui David Garrett. Acesta l-a luat şi l-a lăsat pe jos, pe scenă, fără nicio urmă de remuşcare. Mitocăneşte.

Apoi a vrut să-l gratuleze pe Zubin Mehta. A privit-o cum îi întinde, mică, trandafirul şi nu s-a aplecat să-l ia. O voce explica prin jur că nu poate să se aplece. Cu siguranţă ar fi putut să roage pe cineva din orchestră să i-l ia, dar n-a făcut-o.

Şi lui Truls Mørk i-a dus un trandafir. Tremuram de la locul meu de emoţia că va mai fi respinsă odată. Violoncelistul l-a primit respectuos şi serios, aşa cum a şi cântat.

Duminică seara, în ultima noastră seară, l-a onorat şi pe Danielle Gatti cu un trandafir. Dirijorul acesta plin de lumină, ştiţi ce a făcut? Sub ochii tuturor celor care am fost alături de ritualul acesta de oferie din fiecare seară, s-a aplecat peste marginea scenei şi i-a sărutat femeii celei micuţe şi mereu zâmbitoare mâna cu care aceasta  i-a oferit şi lui trandafirul…

Aplauzele au scăpat de sub control.

Carmen, micuţa doamnă este medic stomatolog. Şi-a trăit Festivalul în felul ei plin de iubire. Nu s-a descurajat de niciun gest nepotrivit. A avut răbdarea de a oferi fiecăruia dintre cei aleşi de ea prinosul de admiraţie şi ofranda.

Mulţumesc, Danielle Gatti! Mulţumesc pentru acest gest care vă arată lumii ca pe un artist în cartea de muncă şi în purtare. Mulţumesc pentru această închidere de festival căreia i-aţi pus efigia: nu putem să cerem respectul publicului dacă nu ştim să-l respectăm. De aici încolo pot începe să curgă toate acele cuvinte pe care timpul, cel pe care-l mânuiaţi ieri, când se potrivea după ceasurile din Simfonia a IV-a a lui Mahler, nu le-a lăsat să se înfiripe şi să zboare. Spre mâine, spre ziua de azi…

… spre un alt festival…

Comentarii

Scrie ceva frumos

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.