Melomanii au audiat recitalurile susținute de Clara Haskil Trio, violoncelistul Manuel Fischer-Dieskau, pianista Sina Kloke, dar și concertul susținut de Orchestra de Cameră Radio împreună cu violoncelista Alisa Weilerstein.
Marți, 17 ianuarie, de la ora 16.00, telespectatorii TVR Cultural s-au delectat cu un concert susținut de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta lui Tiberiu Soare, cu artista americană Alisa Weilerstein la violoncel.
Interpretează piesele: „Serenada pentru orchestră de coarde op. 48” - P.I.Ceaikovski, „Concertul nr. 1 în do major pentru violoncel și orchestră Hob. VIIb:1” - Joseph Haydn, „Concertul nr. 1 în do major pentru violoncel și orchestră Hob. VIIb:1”, „Variațiunile Rococo pentru violoncel și orchestră op. 33” - Ceaikovski.
Sursă imagine: alisaweilerstein.com/ Marco Borggreve
Alisa Weilerstein este considerată una dintre cele mai importante violonceliste din lume. The New York Times o caracterizează astfel: „Weilerstein este o viziune a unei epoci timpurii a muzicienilor clasici: ea ia în stăpânire piesa și o transformă după propriile ei sentimente”.
„Versiunii originale a Variațiunilor Rococo, reconstruită și publicată pentru prima dată în anii 50 ai secolului trecut, i se contrapune varianta cunoscută și consacrată, o versiune puternic modificată și editată de violoncelistul Wilhelm Fitzenhagen (1848-1890), căruia i-a și fost dedicată lucrarea.
Varianta aleasă de Weilestein păstrează tradiția, violoncelista optând pentru ediția Fitzenhagen, pe care din punct de vedere interpretativ o construiește cu o deosebită aplecare către detalii, fiecare variațiune având propriul caracter definit de elementele specifice de limbaj.
O interpretare rafinată și vie, cu o bogăție de culori și imagini sugestive, profunzime și delicatețe, care aruncă la propriu publicul ascultător în vortexul trăirilor exacerbate, unde tumultul și tragismul specifice muzicii lui Ceaikovski coexistă firesc, alături de candoare, căldură sau melancolie, și se încheie într-o explozie netăgăduită de bucurie și exuberanță”, este un fragment din cronica publicată pe site-ul Festivalului „George Enescu”.
TVR Cultural a transmis, luni seară, un interviu al Valentinei Băințan cu dirijorul Tiberiu Soare. Îl puteți urmări aici.
Miercuri, 18 ianuarie, de la ora 16.00, TVR Cultural a transmis un recital susținut de Clara Haskil Trio, în cadrul Festivalului „George Enescu” - ediția 2021.
„Clara Haskil Trio” este un trio format din muzicieni care locuiesc în Germania și care, impresionați de povestea Clarei Haskil, una dintre cele mai importante pianiste din lume, de origine română, cu un destin tragic, au luat numele ei.
Trio-ul este format din pianistul Fil Liotis, violonista Nina Reddig şi violoncelista Kajana Pačko.
În cadrul Festivalului „George Enescu” - ediția 2021, cei trei muzicieni au interpretat, împreună cu invitații lor - baritonul Äneas Humm și pianista Judit Polgar - următoarele piese: Bartók - „Sonata pentru vioară solo, Tempo di ciaccona”, Bartók - „A tömlöcben”, „Régi keserves”, „Párosító”, „Panasz”, „Bordal” din ciclul de „Douăzeci de cântece populare maghiare pentru voce și pian Sz 92”, Enescu - „Trio cu pian în la minor”, Enescu - „Șapte cântece”, pe versuri de Clément Marot pentru voce și pian, Ravel - „Trio pentru pian, vioară și violoncel”.
Trio Clara Haskil. Sursă imagine: Captură video YouTube Trio Clara Haskil
Joi, 19 ianuarie, telespectatorii TVR Cultural au putut urmări recitalul oferit de violoncelistul Manuel Fischer-Dieskau, în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” - ediția 2021.
Manuel Fischer-Dieskau, fiul celebrului bariton Dietrich Fischer-Dieskau, a concertat pe toate scenele importante ale lumii. În 2007, MFD este numit profesor de violoncel și muzică de cameră la Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz, Germania.
„Cred că mi-a fost predestinat. Am crescut cu muzica şi nici nu mi-am pus întrebarea dacă să fac altceva. Cânt la violoncel de la cinci ani, mama mea a fost violoncelistă, din păcate, s-a stins din viaţă la naşterea mea. Aşa că am venerat acest instrument, tatăl meu şi-a dorit de asemenea să cânt la violoncel. L-am privit mereu ca fiind instrumentul meu şi totul a fost clar de la început”, spunea Manuel Fischer-Dieskau, într-un interviu pentru Radio România Cultural.
Manuel Fischer-Dieskau. Sursă: Festivalul „George Enescu”
Vineri, 20 ianuarie, TVR Cultural a difuzat, de la ora 16.00, recitalul oferit de pianista Sina Kloke, în cadrul Festivalului „George Enescu” - ediția 2021.
În program: Janáček - „În ceață”, Enescu - „Sonata în re major op. 24 nr. 3”, Enescu - „Mélodie op. 18 nr. 1”, Brahms - „Trei Intermezzi op. 119”, Debussy - „Pour le Piano L. 95”.
Sina Kloke, pe scena Festivalului Internațional „George Enescu”. Sursă imagine: Facebook
Sina Kloke a studiat cu Matti Raekallio (Școala Juilliard), Arbo Valdma (Conservatorul de muzică Köln) și Pavel Gililov (Conservatorul de muzică Köln). Cel mai recent album al acesteia, „Enescu Piano Works”, a fost întâmpinat cu aplauze de criticii muzicali. „O interpretare încântătoare care te face să vrei să auzi mai mult Enescu”, a scris Pizzicato.
Sina Kloke. Sursă imagine: Instagram
TVR Cultural transmite, de luni până vineri, de la ora 16.00, concertele extraordinare susținute de artiști din toată lumea, în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” - ediția 2021. Producătoarea seriei: Valentina Băințan.