loader
Foto

Concert extraordinar al Orchestrei Filarmonicii din Munchen, la Festivalul „Enescu”

Între 14 și 17 februarie, TVR Cultural a difuzat spectacolele captivante oferite de Orchestra de Stat din Atena, Philharmonia Orchestra din Londra, London Mozart Players și Corul Filarmonicii „George Enescu”, precum și Orchestra Filarmonicii din München, în cadrul Festivalului „Enescu” - ediția 2021.

 

Marți, 14 februarie, TVR Cultural a difuzat concertul susținut de Orchestra de Stat din Atena, sub bagheta dirijorului Stefanos Tsialis, și pianista Saskia Giorgini, în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” - ediția 2021.

Repertoriul: Nikos Skalkottas - „Cinci dansuri grecești” – Peloponnisiakos 1 (Ser. I/3) / Epirotikos 1 (Ser. I/4) / Epirotikos 2 (Ser. III/2) / Hostianos (Ser. III/1) / Kleftikos (Ser. III/3), George Enescu - „Fantezia pentru pian și orchestră” și César Franck - „Simfonia în re minor”.

(w882) Orchestra

Orchestra de Stat din Atena, în concert, la Festivalul Enescu. Sursă: Captură video Youtube

„Enescu este un geniu care, din punctul meu de vedere, merită mult mai multă atenție decât cea de care se bucură în prezent”, spunea dirijorul Stefanos Tsialis, într-un interviu publicat pe site-ul Festivalului „Enescu”.

Tsialis a fost dirijor principal al Orchestrei de Stat din Atena, între 2014 și 2020, iar în mandatul său, publicul care asista la concertele ansamblului grec a crescut cu 60 la sută. A colaborat cu peste 90 de formații orchestrale, majoritatea din spațiul german. Printre soliștii alături de care s-a aflat pe scenă, numărându-se, de-a lungul anilor, Maxim Vengerov, Martha Argerich, Elisabeth Leonskaja, David Geringas și Pierre-Laurent Aimard.

(w882) Stefanos T

Stefanos Tsialis. Sursă: Captură video Youtube

Pianista Saskia Giorgini este câștigătoare a Concursului Internațional Mozart de la Salzburg, în 2016, unde a obținut și premiul special pentru cea mai bună interpretare a lucrării comandate. Criticii îi descriu tehnica drept „fără greșeală”, „fără cusur”, „o formulare plină de fantezie și muzicalitate pură”.

(w882) Saskia Geo

Pianista Saskia Giorgini. Sursă imagine: Festivalul Enescu

Miercuri, 15 februarie, de la ora 16.00, TVR Cultural a difuzat concertul susținut de Philharmonia Orchestra din Londra, sub bagheta dirijorului Santtu-Matias Rouvali, și Corul Academic Radio, sub bagheta lui Ciprian Țuțu, împreună cu  violonistul Nemanja Radulović, laureat al Concursului Internațional „Enescu” 2001.

Repertoriul: Bartók - „Suita de dansuri Sz. 77”, Prokofiev - „Concertul nr. 2 în sol minor pentru vioară și orchestră op. 63” și Enescu - „Simfonia nr. 3 în do major op. 21”.

Philharmonia Orchestra din Londra, fondată în 1945, a susținut concerte în toată Europa, Asia și America, este formată din 80 de muzicieni din 16 țări. A fost creată de producătorul EMI Walter Legge, inițial pentru a înregistra muzică pentru un public în creștere. Nume celebre, precum Arturo Toscanini, Herbert von Karajan, Otto Klemperer, Wilhelm Furtwängler și Riccardo Muti, au lucrat cu orchestra.

(w882) Philarmoni

Philharmonia Orchestra. Sursă: Captură video Youtube

Santtu-Matias Rouvali este dirijor șef al Simfoniei din Göteborg și dirijor-șef la Tampere Philharmonic Orchestra, aproape de casa sa din Finlanda. A dirijat pentru prima dată Philharmonia în 2013, când avea doar 27 de ani, iar în septembrie 2021 instrumentiștii l-au ales ca dirijor principal. Este doar a șasea persoană aleasă ca dirijor principal, de când a fost fondată orchestra, în 1945. A dirijiat de la lucrări foarte cunoscute, semnate de Strauss și Rachmaninov, la lucrări mai puțin cunoscute publicului larg, semnate de compozitori din țara sa natală, precum finlandezii Sibelius și Lindberg.

(w882) Santtu-Mat

Santtu-Matias Rouvali. Sursă: Captură video Youtube

Nemanja Radulović, lăudat de Gramophone pentru „tehnica sa desăvârșită” și „spiritul libertății”, este unul dintre tinerii artiști extrem de apreciați de critici și public, deopotrivă. A ajuns faimos în 2006, când l-a înlocuit pe Maxim Vengerov în cadrul unui concert din Beethoven, cu Orchestre Philharmonique de Radio France și Myung-Whun Chung. A fost întâmpinat cu ovații când și-a făcut debutul la Carnegie Hall. În 2001, a câștigat Concursul Internațional „George Enescu” - ediția 2001. Puteți citi un interviu cu Nemanja Radulović, publicat pe site-ul Festivalului „Enescu”, aici.

(w882) Nemanja Ra

Nemanja Radulović. Sursă imagine: Andrada Pavel/ Festivalul George Enescu Facebook

Joi, 16 februarie, TVR Cultural a transmis concertul susținut de London Mozart Players, dirijat de Nicolae Moldoveanu, și Corul Filarmonicii „George Enescu”, dirijat de Iosif Ion Prunner.

Repertoriul: Mozart - „Concertul nr. 4 în mi bemol major pentru corn și orchestră K. 495”, cu Felix Klieser la corn, Mozart - „Marea Missă în do minor K. 427”, împreună cu sopranele Elena Moșuc și Emilie Rose Bry (laureată a Concursului Internațional de Canto „Georges Enesco”, de la Paris), tenorul Ioan Hotea și basul Adrian Sâmpetrean.

(w882) London Moz

London Mozart Players. Sursă: Captură video Youtube

London Mozart Players este cea mai veche orchestră de cameră a Marii Britanii, înființată în anul 1949 de către Harry Blech, fondată pentru a delecta publicul cu lucrări compuse de Haydn și Mozart. Repertoriul abordat de orchestră este extrem de îndrăzneț, cuprinzând de la lucrări din perioada Barocului până la muzică contemporană.

London Mozart Players este singura orchestră profesionistă din Marea Britanie care este condusă managerial, operațional și artistic de instrumentiști.  Orchestra s-a bucurat de patronajul Contelui de Wessex, începând cu anul 1988.

(w882) London Moz

Felix Klieser și LMP. Sursă: Captură video Youtube

Nicolae Moldoveanu, stabilit în Elveția din 1986, este dirijor asociat la London Mozart Players din în septembrie 2002. Se întoarce des în România, țara de origine, pentru a colabora cu multiple orchestre, inclusiv Filarmonica Enescu și Filarmonica Transilvania, pentru care a fost dirijor principal până în 2012.

(w882) Nicolae Mo

Nicolae Moldoveanu. Sursă: Festivalul „Enescu”

Corul Filarmonicii „George Enescu”, înființat în 1950, este condus, de mai bine de 20 de ani, de Iosif Ion Prunner, fiind numit în funcție de dirijorul Cristian Mandeal, directorul de atunci al Filarmonicii.

Ca dirijor de orchestră, pe lângă concertele şi spectacolele susţinute alături de Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Naţională Radio şi Opera Naţională din Bucureşti, Iosif Ion Prunner a colaborat cu renumite ansambluri europene - Corul Orfeu (San Sebastian), Orchestra Capitol - Toulouse, Filarmonica Rusă-, pe importante scene.

(w882) Corul Fila

Corul Filarmonicii „George Enescu”. Sursă: Festivalul „Enescu”

Vineri, 17 februarie, TVR Cultural a difuzat concertul susținut, în cadrul Festivalului „Enescu”, de Orchestra Filarmonicii din München, sub bagheta lui Valeri Gherghiev, cu Leonidas Kavakos la vioară.

Repertoriul: Ceaikovski - „Concertul în re major pentru vioară și orchestră op. 35”; Bruckner - „Simfonia nr. 6 în la major WAB 106”.

Orchestra Filarmonicii din München a fost înființată în 1893, la inițiativa lui Franz Kaim, fiul unui producător de piane. Gustav Mahler a regizat orchestra, în 1901 și în 1910, la premierele mondiale ale propriilor sale lucrări, Simfonia Nr. 4 și Simfonia Nr. 8.

În noiembrie 1911, orchestra, numită apoi „Konzertverein Orchestra”, a susținut premiera mondială a lucrării Dais Lied von der Erde de Mahler (Cântecul Pământului) sub îndrumarea lui Bruno Walter – la doar șase luni după moartea compozitorului la Viena.

(w882) Orchestra

Orchestra Filarmonicii din München. Andreea Huber/ Festivalul Enescu

În februarie 1979, Sergiu Celibidache a condus prima sa serie de concerte cu Filarmonica din München, iar în luna iunie a aceluiași an a fost numit director general muzical.

Începând cu sezonul 2015-1016, până în 2022, Filarmonica l-a avut ca dirijor principal pe Valeri Ghergiev, unul dintre cei mai căutați dirijori din lume. Acesta a fost înlocuit, după ce a refuzat să se distanțeze de războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, fiind un apropiat al președintelui rus.

Leonidas Kavakos este considerat unul dintre cei mai buni violoniști din lume, mai ales datorită tehnicii fără cusur și integrității muzicii sale. Înainte să împlinească 21 de ani, a câștigat trei competiții majore: Concursul Sibelius (1985) și competițiile Paganini și Naumburg (1988). Lucrează cu cele mai bune orchestre și cei mai buni dirijori din lume și interpretează recitale în sălile cu premiere mondiale.

(w882) Leonidas K

Leonidas Kavakos. Sursă: Marco Borggreve/ Festivalul „Enescu”

 
Concursul „Enescu”: Concertul final al Masterclass-ului de dirijat, un regal de muzică simfonică, în direct la TVR Cultural

Vineri, 27 septembrie, TVR Cultural a difuzat, în direct de la Ateneul Român, concertul final al Masterclass-ului de dirijat, organizat de ...

Concursul „Enescu”: Roman Lopatynskyi, unul dintre cei mai lăudați tineri muzicieni din Ucraina, este câștigătorul Secțiunii „Pian”

Muzicianul Roman Lopatynskyi, din Ucraina, a fost desemnat câștigătorul Secțiunii „Pian” din cadrul Concursului Internațional „George Enescu” - ...

Concursul „Enescu”: TVR Cultural a difuzat, în direct, finala la pian

TVR Cultural a difuzat în 22 septembrie, de la ora 18.00, finala Secțiunii „Pian” din cadrul Concursului Internațional „George Enescu”. Cei trei ...