loader
Foto

Festivalul „Enescu”: Concert al Filarmonicii della Scalla, cu violonistul Julian Rachlin

TVR Cultural a difuzat, în săptămâna 20-26 februarie, concertele susținute de Orchestra Filarmonicii din München, Orchestra Filarmonicii Regale din Londra, Orchestra de Cameră a Filarmonicii Germane din Bremen, Ansamblul „Les Dissonaces”, Filarmonica della Scala și invitații lor, în cadrul Festivalului „George Enescu” - ediția 2021.

 

Luni, 20 februarie, de la ora 16.00, TVR Cultural a redifuzat concertul susținut de Orchestra Filarmonicii din München, sub bagheta dirijorului Valeri Gherghiev. În postura de solist, Gautier Capuçon la violoncel.

În program: Enescu - Suita nr. 2 în do major pentru orchestră op. 20; Şostakovici - Concertul nr. 1 în mi bemol major pentru violoncel și orchestră op. 107 și Brahms -  Simfonia nr. 1 în do minor op. 68.

Orchestra Filarmonicii din München a fost înființată în 1893, la inițiativa lui Franz Kaim, fiul unui producător de piane. Gustav Mahler a regizat orchestra, în 1901 și în 1910, la premierele mondiale ale propriilor sale lucrări, Simfonia Nr. 4 și Simfonia Nr. 8.

În noiembrie 1911, orchestra, numită apoi „Konzertverein Orchestra”, a susținut premiera mondială a lucrării „Dais Lied von der Erde” de Mahler („Cântecul Pământului”), sub îndrumarea lui Bruno Walter – la doar șase luni după moartea compozitorului la Viena.

În februarie 1979, Sergiu Celibidache a condus prima sa serie de concerte cu Filarmonica din München, iar în luna iunie a aceluiași an a fost numit director general muzical.

Începând cu sezonul 2015-1016, până în 2022, Filarmonica l-a avut ca dirijor principal pe Valeri Ghergiev, unul dintre cei mai căutați dirijori din lume. Acesta a fost înlocuit, după ce a refuzat să se distanțeze de războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, fiind un apropiat al președintelui rus.

Violoncelistul Gautier Capuçon este apreciat pentru muzica sa expresivă, virtuozitatea exuberantă și pentru sonoritatea profundă a violoncelului său Matteo Goffriller „L’Ambassadeur” din 1701.

E cel mai frumos violoncel la care am cântat în acești 30 de ani și sunt norocos că pot cânta la el. E sălbatic și trebuie să-l îmbânzești, într-un fel, și îmi place mult că descopăr ceva nou la el aproape în fiecare interacțiune. E o relație foarte intimă; am spus mereu că artistul și instrumentul său au o relație de tipul 1 + 1 = 1, au același suflet, aceeași personalitate”, explica Gautier Capuçon, într-un interviu publicat pe site-ul Festivalului „Enescu”.

În timpul pandemiei de coronavirus, Capuçon a dus muzica clasică în mijlocul familiilor franceze, prin programul „Un été en France”. Este fondatorul și liderul programului „Classe d’Excellence de Violoncelle” la Fundația Louis Vuitton din Paris și un ambasador pasionat pentru Asociația Orchestra La Școală, care aduce muzica clasică la peste 40.000 de școlari din toată Franța.

(w882) Gautier Ca

Gautier Capuçon. Sursă imagine: Andrada Pavel - Festivalul „Enescu”

Marți, 21 februarie, de la ora 16.00, TVR Cultural a difuzat un concert al Orchestrei Filarmonicii Regale din Londra, sub bagheta dirijorului Vasili Petrenko, cu Julia Fischer la vioară.

În program: Enescu - Suita a II-a pentru orchestră op. 20, Mendelssohn - Concertul în mi minor pentru vioară și orchestră op. 64, Brahms - Simfonia nr. 4 în mi minor op. 98.

Orchestra Filarmonicii Regale din Londra, înființată de Sir Thomas Beecham în 1946, susține în principal concerte de muzică clasică. Orchestra are aproximativ 200 de concerte pe an și o audiență de peste 60 de milioane de persoane.

(w882) Julia Fisc

Julia Fischer și Orchestra Filarmonicii din Londra. Sursă imagine: Captură video Festivalul „Enescu”.

Julia Fischer, considerată una dintre cele mai importante violoniste din lume, este o muziciană versatilă, interpretând ca pianistă de concert, muziciană de cameră și profesoară de vioară. Studiază vioara și pianul de la trei ani.

În anul 2011, și-a fondat propriul Cvartet cu Alexander Sitkovetsky, Nils Mönkemeyer și Benjamin Nyffenegger, călătorind extensiv în această formație. În 2010, și-a făcut debutul ca pianistă, la Alte Oper, în Frankfurt: a interpretat Concertul pentru pian de Grieg în a doua jumătate a concertului, după ce a cântat Concertul pentru vioară nr. 3 de Saint-Saëns în prima jumătate. Este și profesoară - susține în mod regulat sesiuni de masterclass la Musikferien lângă Lacul (Starnberger See). În 2019, Julia Fischer a fondat o orchestră pentru copii, Kindersinfoniker, făcând echipă cu Johannes X. Schachtner și pianistul Henri Bonamy, în orașul ei natal, Munchen.

Julia Fischer deține numeroase premii, inclusiv Crucea Federală de Merit, Premiul Gramophone și Premiul German al Culturii. Cântă la o vioară de Giovanni Battista Guadagnini (1742) și la un instrument realizat de Phillipp Augustin (2018).

(w882) Julia Fisc

Julia Fischer. Sursă imagine: Captură video Festivalul „Enescu”.

Miercuri, 22 februarie, de la ora 16.00, TVR Cultural a difuzat un concert al Orchestrei de Cameră a Filarmonicii Germane din Bremen, sub bagheta dirijorului Jérémie Rhorer; solistă - soprana Diana Damrau.

În program: R. Strauss - „Metamorfoze, Studiu pentru 23 de coarde solo (TrV 290, AV 142)”; R. Strauss - „Das Rosenband” Op. 36/1; „Ständchen” Op. 17/2; „Freundliche Vision” Op. 48/1; „Wiegenlied” Op. 41/1; „Allerseelen” Op. 10/8 ; „Zueignung” Op. 10/1 Ceaikovski Simfonia nr. 3 în re major op. 29, Poloneză.

Orchestra de Cameră a Filarmonicii Germane din Bremen a fost înființată în 1980, ca un ansamblu pentru studenții la Muzică - „Kammerorchester der Jungen Deutschen Philharmonie”. În următorii trei ani, Orchestra a lucrat la programul său artistic, devenind o prezență constantă pe scenele lumii.

Soprana Diana Damrau cântă de două decenii pe scena mondială de operă și concert. Repertoriul său vast acoperă atât rolurile de soprană lirică, cât și rolurile de coloratură, inclusiv rolurile principale în „Lucia di Lammermoor” (La Scala, Opera de Stat din Bavaria, Metropolitan Opera, Royal Opera House), „Manon” (Opera de Stat din Viena, Metropolitan Opera) și „La Traviata” (La Scala, Metropolitan Opera, Royal Opera House, Opera Națională din Paris și Opera de Stat din Bavaria), precum și rolul Regina nopții în „Flautul Fermecat” (Metropolitan Opera, Festivalul de la Salzburg, Opera de Stat din Viena, Royal Opera House, Opera de Stat din Bavaria).

Diana Damrau este Kammersängerin a Operei de Stat Bavareze (2007) și deținătoare a Ordinului Bavarian Maximilian pentru Știință și Artă (2010) și crucea Ordinului de Merit a Republicii Federale Germane (2021).

Joi, 23 februarie, de la ora 16.00, TVR Cultural a difuzat spectacolul susținut de ansamblul „Les Dissonances”, pregătit de David Grimal, director artistic și solist.

În program: Igor Stravinski - „Pasărea de foc”, „Chausson Poème op. 25”, Maurice Ravel - „Tzigane” și Bela Bartók - „Concertul pentru orchestră”.

(w882) David Grim

David Grimal. Sursă: Captură video Festivalul „Enescu”

Ansamblul „Les Dissonaces”, înființat în 2004, la inițiativa lui David Grimal,  interpretează lucrări simfonice și de cameră cunoscute (Strauss, Bach, Schubert sau Beethoven), dar și compoziții noi ale autorilor contemporani, precum Thierry Eschaich, Brice Pauset sau Marc-André Dalbavie.

Ansamblul variază în mărime în funcție de necesitățile repertoriului și interpretează fără un dirijor. De asemenea, are o libertate neîngrădită în alegerea repertoriului.

(w882) Les disson

Les Dissonances. Sursă: Captură video Festivalul „Enescu”

Vineri, 24 februarie, TVR Cultural a difuzat concertul susținut de Filarmonica della Scala, sub bagheta dirijorului Andrés Orozco-Estrada; solist - Julian Rachlin – vioară.

În program: Enescu - „Suita nr. 1 pentru orchestră op. 9”; Mozart - „Concertul nr. 3 în sol major pentru vioară și orchestră K. 216”,  Antonin Dvořák - „Simfonia nr. 9 în mi minor op. 95”, „Din lumea nouă”.

Filarmonica della Scala este o orchestră independentă, fondată în 1982 de Claudio Abbado, împreună cu muzicienii Operei La Scala. A susținut peste 800 de concerte în ultimii 30 de ani. Filarmonica della Scala a organizează, în fiecare an, începând cu 2013, gratuit, „Concerte per Milano”, în Piazza Duomo din Milano.

Andrés Orozco-Estrada este dirijor muzical al Orchestrei Simfonice din Viena. Este interesat, în special, de noile formate de reprezentații și concerte și încurajează tinerii compozitori. O scurtă biografie, pe site-ul Festivalului „Enescu”.

Julian Rachlin este violonist, violist și dirijor. Născut în Lituania, Julian Rachlin a imigrat la Viena în 1978, la trei ani. A studiat vioara cu Boris Kuschnir la Conservatorul din Viena și cu Pinchas Zukerman. După ce a câștigat Premiul „Tânăr muzician al anului” la Concursul Eurovision în 1988, a devenit cel mai tânăr solist care a cântat vreodată cu Filarmonica din Viena, debutând sub bagheta lui Riccardo Muti. La recomandarea lui Mariss Jansons, Rachlin a  studiat dirijatul cu Sophie Rachlin.

Din septembrie 1999, face parte din echipa Facultății de Vioară a Universității de Muzică și Arte din Viena. Înregistrările sale pentru Sony Classical, Warner Classics și Deutsche Grammophon au fost întâmpinate cu mari aprecieri. Julian Rachlin este și ambasador al bunăvoinței la UNICEF, promovând educația și caritatea.

Julian Rachlin interpretează pe vioara Stradivari „ex Liebig” din 1704 și pe o violă a lui Lorenzo Storioni din 1785, împrumutată lui prin amabilitatea Dkfm. Angelika Prokopp Privatstiftung. Corzile instrumentelor sunt sponsorizate cu amabilitate de Thomastik-Infeld.

(w882) Filarmonic

Filarmonica della Scla și Julian Rachlin. Sursă: Captură video Festivalul „Enescu”

 
Concursul „Enescu”: Concertul final al Masterclass-ului de dirijat, un regal de muzică simfonică, în direct la TVR Cultural

Vineri, 27 septembrie, TVR Cultural a difuzat, în direct de la Ateneul Român, concertul final al Masterclass-ului de dirijat, organizat de ...

Concursul „Enescu”: Roman Lopatynskyi, unul dintre cei mai lăudați tineri muzicieni din Ucraina, este câștigătorul Secțiunii „Pian”

Muzicianul Roman Lopatynskyi, din Ucraina, a fost desemnat câștigătorul Secțiunii „Pian” din cadrul Concursului Internațional „George Enescu” - ...

Concursul „Enescu”: TVR Cultural a difuzat, în direct, finala la pian

TVR Cultural a difuzat în 22 septembrie, de la ora 18.00, finala Secțiunii „Pian” din cadrul Concursului Internațional „George Enescu”. Cei trei ...