În săptămâna 27 februarie - 3 martie, TVR Cultural le-a adus telespectatorilor concertele oferite de Orchestra Controcorrente, Lise de la Salle, Clara Haskil Trio, Norbert Anger și Sina Kloke, precum și de Cvartetul Fine Arts și pianistul Itamar Golan.
Recitalurile au fost susținute în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” - ediția 2021 și sunt difuzate la TVR Cultural de luni până vineri, de la ora 16.00.
Luni, 27 februarie, de la ora 16.00, TVR Cultural a difuzat concertul susținut de Orchestra Controcorrente, la Festivalul „George Enescu” - ediția 2021. Împreună cu muzicienii orchestrei, interpretează și Alia Bakieva - la vioară, Emiliano Rodolfi și Alessandro Naasello - la flaut, Andreas Staier și Luca Quintvalle - la clavecin.
În program: Wilhelm Friedemann Bach - Simfonia în re major Fk. 64, Johann Sebastian Bach - Concertul nr. 4 în la major pentru clavecin BWV 1055, Johann Sebastian Bach - Preludiul și Fuga în mi major BWV 878, Johann Sebastian Bach - Concertul brandenburgic nr. 4 în sol major BWV 1049, Carl Philipp Emanuel Bach - Concertul în fa major pentru două clavecine Wq. 46, Johann Sebastian Bach - Concertul brandenburgic nr. 5 în re major BWV 1050, Johann Christian Bach - Simfonia în sol minor op. 6 nr. 6.
Controcorrente este o orchestră care cântă exclusiv cu instrumente de epocă, fără dirijor.
„Calea Orchestrei Controcorrente este inspirată de o viziune muzicală care are rădăcini în istorie și nu este o critică a figurii dirijorului în sine. Dorința aprinsă a membrilor orchestrei este de a face fiecare muzician pe deplin responsabil în rolul său în cadrul ansamblului, de a stimula individualitatea fiecăruia dintre noi și de a face din cercetarea interpretativă un moment creativ de împărtășit.
Controcorrente deschide noi orizonturi muzicienilor săi prin provocarea de a viza idealul „muzicianului complet”, de care lumea antică era atât de pasionată”, explică muzicienii, citați într-o prezentare pe pagina Festivalului „Enescu”.
Orchestra Controcorrente. Sursa: Festivalul „Enescu”
Marți, 28 februarie, de la ora 16.00, TVR Cultural a transmis recitalul oferit de Lise de la Salle, în cadrul Festivalului „Enescu” - ediția 2021.
Ea a interpretat, alături de Cvartetul Danel, Sonata nr. 3 în re major pentru pian op. 24 - G. Enescu, Debussy - Cvartetul de coarde în sol minor op. 10, Franck - Cvintetul cu pian în fa minor.
„Pentru o porțiune considerabilă din concert, publicul a trebuit să-și amintească să respire … exaltarea nu s-a oprit o secundă, până când mâinile ei nu au coborât de pe clape”, a caracterizat Washington Post performanța Lisei de la Salle.
Născută la Cherbourg, în Franța, în 1988, Lise de la Salle a început studiul pianului la vârsta de patru ani. A susținut primul său concert cinci ani mai târziu, într-o transmisiune live la Radio France. A studiat la Conservatorul din Paris și a debutat în concert la 13 ani cu Simfonia nr. 2 în Re major de Beethoven, la Avignon. A înregistrat primul său album la vârsta de 14 ani.
„Îmi amintesc crâmpeie ale unui concert la care am asistat când eram mică, la vârsta de 5-6 ani, când am mers la primul meu recital de pian, la Paris. Pentru mine a fost o experiență extrem de profundă și îmi amintesc că mi-am spus: uau, aș vrea să fiu acolo, asta îmi doresc să fac și eu! Este uimitor când mă gândesc că au trecut de atunci 25 de ani și de 15 ani sau mai mult, chiar asta fac! Este incredibil și mă simt extrem de privilegiată și de norocoasă”, spunea Lise de la Salle, într-un interviu cu Monica Isăcescu, publicat pe site-ul Festivalului „Enescu”.
Lise de la Salle. Sursă: Blogul pianistei
Miercuri, 1 martie, TVR Cultural a redifuzat recitalul susținut de Clara Haskil Trio, la Festivalul „Enescu” - ediția 2021.
În cadrul Festivalului „George Enescu” - ediția 2021, cei trei muzicieni au interpretat, împreună cu invitații lor - baritonul Äneas Humm și pianista Judit Polgar - următoarele piese: Bartók - „Sonata pentru vioară solo, Tempo di ciaccona”, Bartók - „A tömlöcben”, „Régi keserves”, „Párosító”, „Panasz”, „Bordal” din ciclul de „Douăzeci de cântece populare maghiare pentru voce și pian Sz 92”, Enescu - „Trio cu pian în la minor”, Enescu - „Șapte cântece”, pe versuri de Clément Marot pentru voce și pian, Ravel - „Trio pentru pian, vioară și violoncel”.
„Clara Haskil Trio” este un trio format din muzicieni care locuiesc în Germania și care, impresionați de povestea Clarei Haskil, una dintre cele mai importante pianiste din lume, de origine română, cu un destin tragic, au luat numele ei.
Trio-ul este format din pianistul Fil Liotis, violonista Nina Reddig şi violoncelista Kajana Pačko.
Trio Clara Haskil. Sursă imagine: Captură video YouTube Trio Clara Haskil
Joi, 2 martie, de la ora 16.00, TVR Cultural a difuzat recitalul susținut de violoncelistul Norbert Anger și pianista Sina Kloke, în cadrul Festivalului „Enescu”.
În program: Debussy - Sonata în re minor pentru violoncel și pian, Șostakovici - Sonata în re minor pentru violoncel și pian op. 40, Enescu - Sonata nr. 2 în do major pentru violoncel și pian op. 26.
Sina Kloke a studiat cu Matti Raekallio (Școala Juilliard), Arbo Valdma (Conservatorul de muzică Köln) și Pavel Gililov (Conservatorul de muzică Köln). Cel mai recent album al acesteia, „Enescu Piano Works”, a fost întâmpinat cu aplauze de criticii muzicali. „O interpretare încântătoare, care te face să vrei să auzi mai mult Enescu”, a scris Pizzicato.
„Punctul central al programului este Enescu și nu, nu cunoșteam înainte aceste trei sonate pentru violoncel și pian. Voi interpreta pentru prima dată „A doua sonată pentru violoncel și pian” de Enescu. Cu Șostakovici, „Sonata în re minor”, aducem o altă voce, aproape politică, aș spune, unul dintre cele mai frumoase momente din repertoriul pentru violoncel. Este destul de ancorată în tradiția clasică și romantică, o sinteză a influențelor pe filiera Brahms, dar și din Debussy în prima mișcare, care are un spirit aproape brutal, sălbatic. Apoi urmează sensibilul Largo și, în final, sarcastica mișcare ultimă. Îmi place foarte mult această lucrare.
Mai avem în program „Sonata” lui Debussy, cu o sensibilitate ce trimite la commedia dell`arte în variantă modernă, cu un umor astringent, aproape negru; și din nou, putem percepe foarte clar în ansamblul acestui program, modul în care compozitorii reuniți se influențează unii pe ceilalți, fiecare având, evident, propria voce unică.
Un lucru mai doresc să menționez, apropo de poveștile din spatele programelor. Cred că în majoritatea cazurilor, dacă nu în toate, o lucrare muzicală ne atinge într-un mod foarte special, spontan, înainte de a o cunoaște în profunzime, așa cum s-a întâmplat atunci când l-am descoperit pe Enescu. Mereu spun, nu te gândi la nicio poveste ce ar putea fi asociată, fii doar totalmente dedicat lucrării pe care o interpretezi și, pur și simplu, interpreteaz-o”, explica pianista Sina Kloke, referitor la recitalul susținut împreună cu Norbert Anger, într-un interviu publicat pe site-ul Festivalului „Enescu”.
Violoncelistul german Norbert Anger este considerat unul dintre cei mai versatili muzicieni din generația sa, fiind lăudat pentru „virtuozitatea, tehnica puternică, precizia impecabilă și tonul bogat al violoncelului”. Muzicianul cântă la un violoncel realizat de Alessandro Gagliano (Napoli, 1720) și cântă exclusiv cu corzi Larsen A / S.
Sina Kloke și Norbert Anger. Sursă: Andrada Pavel/ Festivalul „Enescu”
Vineri, 3 martie, de la ora 16.00, TVR Cultural a redifuzat concertul susținut de Cvartetul Fine Arts, împreună cu pianistul Itamar Golan, în cadrul Festivalului „Enescu” - ediția 2021.
În program: Beethoven - Cvartetul de coarde nr. 1 în Fa Major op.18 nr.1, Șostakovici - Cvartetul de coarde nr. 1 op. 49, Enescu - Cvartetul cu pian în Re Major.
Fondat în 1946, la Chicago, Cvartetul Fine Arts a înregistrat peste 200 de lucrări și a făcut turnee internaționale timp de trei sferturi de secol. Lucrările lor au fost nominalizate și premiate la Grammy.
Cvartetul Fine Arts - Ralph Evans, Efim Boico, Gil Sharon și Niklas Schmidt (de la stânga la dreapta). Sursă imagine: fineartsquartet.com
Itamar Golan este unul dintre cei mai căutați pianiști din generația sa, concertând pe cele mai prestigioase scene din întreaga lume. A susținut primele sale concerte la Tel Aviv, la vârsta de șapte ani.
În 1991, Itamar Golan a fost nominalizat să predea la facultatea Școlii de Muzică din Manhattan, devenind unul dintre cei mai tineri profesori ai ei. Din 1994, predă muzică de cameră la Conservatorul din Paris. Itamar locuiește la Paris, unde este implicat în numeroase și variate proiecte artistice.
Itamar Golan. Sursă imagine: Festivalul Enescu