loader
Foto

Galerie foto

Marin Cazacu și Zoli Toth, invitații Valentinei Băințan la Podcasturile „TVR#ENESCU” | VIDEO

În acest weekend, Valentina Băințan i-a avut ca invitați la Podcasturile „TVR#Enescu” pe violoncelistul Marin Cazacu, manager al Filarmonicii „George Enescu”, și pe muzicianul Zoli Toth. Podcasturile sunt difuzate la TVR Cultural sâmbăta și duminica, de la ora 13.00.

 

Valentina Băințan
Podcasturile TVR#ENESCU

În 22 aprilie, la Podcasturile „TVR#Enescu”, invitatul Valentinei Băințan a fost Marin Cazacu, violoncelist, manager al Filarmonicii „George Enescu” din București și fondator al Orchestrei Române de Tineret.

Marin Cazacu i-a vorbit Valentinei Băințan despre bucuria de a face muzică și despre arta de a (te) dărui: „Ca interpret, prezența ta pe scenă o simți ca pe o mare responsabilitate. Față de tine, înainte de toate și apoi față de cei din jurul tău.

Iar dăruirea și generozitatea sunt esențiale. Cine nu dăruiește, nu se poate numi artist. Pentru că dăruirea o faci din tot sufletul, de la persoana ta, către alte persoane.

Este esențial să te bucuri de această experiență. Să consideri că faci parte din această comunicare inter-umană. Contează enorm atât pentru ceilalți cât și pentru tine. Dăruirea, la nivel de artă, înseamnă transmiterea de sensibilități și de emoții profunde. Și în acest fel ne putem bucura mai mult de existența noastră pe acest Pământ”.

În 23 aprilie, muzicianul Zoli Toth a vorbit cu Valentina Băințan despre culisele realizării sale ca artist, despre puterea de a merge mereu înainte și despre cât este de important să ai parte de susținere și încurajare atunci când ești la început de drum.

Zoli Toth este promotorul muzicii de percuție neconvenționale din România, artist conceptual, ecologist, realizatorul emisiunii „Ecofrecvența”, de la Radio France International (RFI) și coordonatorul ansamblurilor de percuție „Cantus Mundi România”, unde face magie alături de copii.

A studiat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și a pus bazele trupei de percuție „SISTEM”, al cărei lider a fost timp de 15 ani. În 2005, alături de Luminița Anghel, SISTEM a câștigat locul al III-lea la concursul Eurovision.

Ca să ajungi acolo unde îți propui, ai nevoie de multă răbdare, perseverență, tenacitate, muncă susținută și încă ceva: oameni care să creadă în tine. De foarte multe ori tu ești suma ideilor unui grup de care aparții. Iar dacă ești într-un grup care îți spune mereu "hai, lasă muzica și vino cu noi la fotbal", atunci îndoiala începe să ți se insinueze ușor ușor în suflet, iar drumul tău s-ar putea să se întrerupă acolo. Însă când ești lângă un grup care rezonează cu modul tău de a gândi, lucrurile sunt mult mai simplu de făcut, iar tu evoluezi ca personalitate, devii mai puternic și mai hotărât să îți îndeplinești ceea ce ți-ai propus”, a explicat Zoli Toth.

 

 

---

Echipa Podcasturilor „TVR#Enescu”

Dan Constantinescu - director de imagine

Octavian Ionescu - regizor de emisie

Marius Portik, Valentina Băințan - producători

Puteți viziona Podcasturile „TVR#Enescu” pe pagina de YouTube a Televiziunii Române, pe Spotify si Apple Play.

 
Mayumi Kanagawa, câștigătoarea Concursului „Enescu” la vioară: M-am bucurat să interpretez concertul de Saint-Saëns

Muziciana Mayumi Kanagawa și-a exprimat recunoștința că a putut cânta pe scena Ateneului Român unul dintre concertele ei preferate, de Camille ...

Mayumi Kanagawa, lăudată pentru sunetul bogat și profund, câștigătoarea Secțiunii „Vioară”, la Concursul „Enescu”

Muziciana americană Mayumi Kanagawa a câștigat Concursul Internațional „George Enescu”, secțiunea „Vioară”, după ce a interpretat „Concertul nr. ...

Concursul George Enescu. Finala Secţiunii de vioară, transmisă în direct la TVR Cultural

Luni, 16 septembrie, de la ora 18.00, telespectatorii TVR Cultural au urmărit în direct Finala Secţiunii de Vioară a Concursului Internaţional ...