loader
Foto

Adrian Naidin, la „Mic dejun cu un campion”: Noi, artiştii, suntem nişte intermediari între teluric şi celest | VIDEO

TVR Cultural a redifuzat, în prima săptămână din octombrie, dialogurile de colecție ale Danielei Zeca Buzura cu dirijorul Horia Andreescu,  editorul de carte Silviu Lupescu, pilotul Șerban Ionescu, bucătarul Adrian Hădean, soprana Angela Gheorghiu și violoncelistul Adrian Naidin. Emisiunea „Mic dejun cu un campion” este difuzată de luni până vineri, la TVR Cultural.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea „Mic dejun”

 

Horia Andreescu – dirijor şi profesor (2016)

  • Luni, 2 octombrie 2023, ora 10:00

Rareori, dirijorul Horia Andreescu a acceptat să-şi întoarcă faţa de la orchestră şi să rămână mai mult de o clipă cu chipul spre public. La „Mic dejun”, noi am avut asemenea noroc’’, spunea Daniela Zeca Buzura, în anul 2016, când muzicianul a fost invitat la „Mic dejun cu un campion”.

Horia Andreescu i-a trecut prin inimile noastre pe Enescu, Beethoven, Bach, Dvorak, Ceaikovski şi atâţia alţii. Dar, mai ales, pe Enescu, cu „Poema Română” - imnul regal, cu rapsodiile, cu suitele, cu viaţa şi cu destinul său de dincolo de timp. De altfel, pasiunea cu care vorbeşte despre George Enescu este aproape mistică. Iar exemplul acestuia l-a urmărit toată viaţa, cu statornicie.

Excelenţa profesională i-a fost recunoscută în 2002 ca laureat al Premiului Comitetului Naţional UNESCO pentru dezvoltare culturală şi în 2006 prin decernarea Ordinului Naţional „Pentru Merit”, în grad de Mare Cruce. În 2012, i-a fost acordată Decorația regală „Nihil Sine Deo”, conferită de Regele Mihai I, iar Academia Română i-a oferit Diploma „Meritul Academic”.

 

Silviu Lupescu - fondatorul şi managerul Editurii Polirom, Iaşi (2016)

  • Marți, 3 octombrie, ora 10.00

Imediat după 1989, Silviu Lupescu şi-a părăsit profesia de inginer şi funcţia de şef şi a înfiinţat o editură care s-a dovedit a fi, în timp, nu un proiect himeric, ci un bussines de succes bazat pe o pasiune veche, cea de cititor avizat şi de manager cu fler.

Poţi să-l admiri ori să-l invidiezi: Silviu Lupescu e stăpânul unui imperiu de hârtie. Dar cea mai mare calitate a sa e aceea că reuşeşte să îmblânzească sute de autori deodată’’, arăta Daniela Zeca Buzura în 2016, când l-a avut invitat pe Lupescu.

Este un om de afaceri adevărat care a făcut din cultură subiectul bussiness-ului său. Şi a reuşit să câştige acest pariu pe care mulţi nu mai mizează astăzi nicio centimă. Ba, mai mult decât atât, l-a transformat în brand. Apoi, s-a încăpăţânat să creadă în viitor şi a ştiut să se înconjoare de oameni care să-i împărtaşească pasiunea şi pragmatismul afacerilor. A crescut pe lângă sine generaţii de editori şi scriitori. S-a înconjurat de colaboratori şi scriitori importanţi.

 

Șerban Ionescu - pilot și instructor de zbor (ediție din 2016)

  • Miercuri, 4 octombrie, ora 10:00

„Când vine vorba despre zbor, comandantul Şerban Ionescu îşi aminteşte totdeauna cuvintele lui Churchill, referitoare la jertfa piloţilor englezi: «Niciodată patria nu a datorat atât de mult atâtor de puţini.»”. Aceasta este lecţia pe care a dat-o lumii întregi, în clipe de maxim pericol, un popor care s-a mobilizat prin exemplul celor mai curajoşi dintre ei – explica amfitrionul emisiunii, Daniela Zeca Buzura, în anul 2016.

Comandantul Şerban Ionescu face parte dintr-o generaţie de piloţi profesionişti dintre cei mai performanţi. Dovadă stau longevitatea sa profesională şi performanţele deosebite: peste 26.000 de ore de zbor pe aproape toate tipurile de avioane care s-au aflat în serviciu în flotila comercială românească.

Experienţa sa este împărtăşită astăzi celor mai tineri, fiind şi un instructor respectat: „La manşă, pilotul nu e singur niciodată. Orice ar pilota: un planor, un elicopter, un avion utilitar sau un supersonic, el este cel care în fracţiuni de secundă ia hotărâri care pot face diferenţa dintre un zbor obişnuit sau o catastrofă. Cum spun profesioniştii aripilor, decolarea este întotdeauna obligatorie. Aterizarea, nu’’ – arăta unul dintre cei mai longevivi şi experimentaţi piloţi profesionişti din România.

 

Adrian Hădean - chef şi blogger culinar (ediție din 2016)

  • Joi, 5 octombrie, ora 10:00

Adrian Hădean s-a născut la Pâncota (jud. Arad), dar s-a mutat la Baia Mare, unde a şi debutat, în 1998, în competitiva lume a gastronomiei. El este poate cel mai bun exemplu de reconversie profesională: de la absolventul unei facultăţi de electronică a trecut la gătit: pasiunea pentru bucătăreală din copilărie a devenit o profesie adevărată.

Blogul său culinar se află printre cele mai accesate din România. Şi nu este doar un loc de întâlnire în mediul online, ci o adevărată şcoală. Adi Hădean este gazda unora dintre cele mai de succes emisiuni culinare cu mare impact la public, scrie, traduce, doboară record după record, este managerul unei pizzerii foarte frecventate, este mentor în concursuri internaţionale de profil, aleargă la maraton pentru a aduna bani şi a susţine cauze sociale, a înfiinţat o asociaţie şi o şcoală de bucătari şi îi învaţă pe copii şi pe părinţii lor cum să mănânce sănătos. Alături de prof. Nicolae Hâncu – acum președinte onorific al Federaţiei Române de Diabet  - şi de autorităţile locale clujene, Adrian Hădean a demarat în 2011 un proiect de suflet, campania „Farfurii curate”,  destinat copiilor de grădiniţă. Iar acesta nu este singurul proiect în care s-a implicat de-a lungul timpului.

 

Angela Gheorghiu – soprană (ediție din 2016)

  • Vineri, 6 octombrie, ora 10:00

„Nu ştiu dacă Angela Gheorghiu e azi o Carmen sau o Floria Tosca. Dar ştiu că este o Divă îndrăgostită, iar iubirile ei încep de la muzică”, spunea Daniela Zeca Buzura în 2016.

Angela Gheorghiu este recunoscută peste tot în lume ca o mare voce a operei. Şi-a transformat numele în renume, fiind numită„ pe drept cuvânt, „Diva”. Frumoasă, sclipitoare, cu o voce neegalată, cu o bucurie netrucată şi atunci când iese la rampă, dar şi atunci când iese la o cafea, Angela Gheorghiu emană o energie cotropitoare care nu se poate explica decât prin forţa „miracolului românesc”.

De la fetiţa talentată şi ambiţioasă care cânta pentru prima dată cu voce puternică un colind de Crăciun la grădiniţă, pe scena de la Covent Garden, când BBC-ul a întrerupt emisia curentă pentru a prelua în direct „Traviata”, Angela Gheorghiu a parcurs o jumătate de veac sub lumina strălucitoare a reflectoarelor.

 

Adrian Naidin – violoncelist, compozitor şi tenor, membru al Orchestrei Naţionale Radio din Bucureşti (ediție din aprilie 2023)

  • Duminică, 8 octombrie, ora 10:00

Adrian Naidin a primit cu bucurie invitaţia la „Mic Dejun cu un Campion”, emisiune pe care mărturiseşte că o urmăreşte constant, chiar şi atunci când se află în turnee prin ţară. Nu a venit singur, ci, aşa cum obişnuieşte, cu violoncelul său, pe care nu-l consideră un instrument, ci un companion credincios.

Adrian Naidin interpretează piese din repertoriul clasic, dar aria sa reprezentare este mult mai diversă. Creează muzică pentru piese de teatru şi compoziţii proprii pentru orchestră, se alătură spectacolelor de poezie şi dans, trupelor de folclor, celor de muzică flamenco, jazz sau muzică tradiţională românească şi grecească.

Consideră muzica o cale spre mântuire, iertare şi iubire.

„Cel mai mare artist este natura, dar deasupra ei este Dumnezeu. Apoi vin oamenii. Noi, artiştii, suntem nişte intermediari între teluric şi celest”, spune Adrian Naidin.

 

 

 
Concursul „Enescu”: Concertul final al Masterclass-ului de dirijat, un regal de muzică simfonică, în direct la TVR Cultural

Vineri, 27 septembrie, TVR Cultural a difuzat, în direct de la Ateneul Român, concertul final al Masterclass-ului de dirijat, organizat de ...

Concursul „Enescu”: Roman Lopatynskyi, unul dintre cei mai lăudați tineri muzicieni din Ucraina, este câștigătorul Secțiunii „Pian”

Muzicianul Roman Lopatynskyi, din Ucraina, a fost desemnat câștigătorul Secțiunii „Pian” din cadrul Concursului Internațional „George Enescu” - ...

Concursul „Enescu”: TVR Cultural a difuzat, în direct, finala la pian

TVR Cultural a difuzat în 22 septembrie, de la ora 18.00, finala Secțiunii „Pian” din cadrul Concursului Internațional „George Enescu”. Cei trei ...