loader
Foto

Galerie foto

Ediție de colecție „Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu regretatul critic și istoric literar Alex Ștefănescu (2016) | VIDEO

Între 17 și 23 iunie, telespectatorii TVR Cultural pot revedea dialogurile Danielei Zeca Buzura cu fotograful Dinu Lazăr, preotul Nicolae Bordașiu (1924-2018), muzicianul Mircea Baniciu, Răzvan Theodorescu (1939-2023), criticul literar Alex Ștefănescu (1947-2024) și soprana Eugenia Moldoveanu.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii „Mic dejun cu un campion”

Fotograful Dinu Lazăr (ediție din 2015)

  • Luni, 17 iunie 2024, ora 10.00

În anul 2015, aproape nesperat, Dinu Lazăr a acceptat invitaţia Danielei Zeca Buzura de a veni la „Mic dejun”. Dinu Lazăr nu mai dorea să acorde interviuri, însă a rămas activ pe reţelele de socializare, pe bloguri, pe Internet. Continuă să fotografieze, să se plimbe prin parc cu bicicleta, să se întâlnească cu prieteni mai vechi sau mai noi, să-i capaciteze pe mai tinerii săi confraţi, să le urmărească evoluţia. Şi, în orice situaţie, aparatul de fotografiat nu-i lipseşte niciodată.

****

Părintele Nicolae Bordașiu, profesor de teologie, preot la Biserica Silvestru din Bucureşti (1924-2018) - ediție din 2015

  • Marţi, 18 iunie 2024, ora 10.00

În 2015, interlocutorul Danielei Zeca Buzura la „Mic dejun cu un campion” a fost părintele Nicolae Bordașiu, care a slujit la Biserica Sf. Silvestru din București.

Nicolae Bordașiu (1924-2018), preot și profesor de teologie, a făcut parte din grupul „Rugul Aprins”, format din călugări, dintre care unii aveau un trecut legionar. A fost vânat de Securitate și a făcut închisoare între 1955 și 1964.

A fost decorat în 2017 cu cea mai înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe Române, Crucea Patriarhală.

****

Muzicianul Mircea Baniciu (ediție din 2016)

  • Miercuri, 19 iunie 2024, ora 10.00

Mircea Baniciu este un om foarte comunicativ, cu şarm, cu talentul de a fi spontan şi onest, cu distincţia propriei măsuri, cu preţuirea pe care i-a dat-o dintotdeauna prietenia autentică, cu nuanţele sale de dezamăgire, cu poftă de viaţă şi de cântat.

Deşi anii au trecut, Mircea Baniciu a rămas acel tânăr sensibil şi iubit de public, pentru naturaleţea cu care îşi trăieşte muzica.

****

Răzvan Theodorescu (1939-2023), istoric de artă, fost vicepreședinte al Academiei Române - ediție din 2016

  • Joi, 20 iunie 2024, ora 10.00

În 9 februarie 1990, academicianul Răzvan Theodorescu (1939-2023) era numit preşedinte-director general al Radio Televiziunii Române Libere, devenind, astfel, primul conducător al celor mai importante instituţii de media audiovizuală dintr-o Românie recent ieşită din comunism.

Istoric de artă şi cercetător, Răzvan Theodorescu a fost şi ministru al Culturii, în perioada 2000 – 2004, în Guvernul Năstase. A fost senator PSD în două legislaturi (2000-2004 și 2004-2008). A fost profesor la Universitatea de Arte Bucureşti, preşedinte al Secţiei de Artă, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române, precum și vicepreședintele Academiei.

****

Criticul și istoricul literar Alex Ștefănescu (1947-2024) - ediție din 2017

  • Vineri, 21 iunie 2024, ora 10.00

Un om minunat pe care l-am admirat din prima clipă când l-am cunoscut. La redacţie, la televiziune, ca invitat la „Mic dejun cu un campion”. Un critic literar a cărui meserie era „lectura profesionistă”, cum mărturisea chiar el. Mi-au plăcut mult spiritul său colocvial, discuţia plină de miez şi sensuri revelatoare în cuvinte ce invitau la visare. Un om dominat de bine şi de dărnicie, un spirit treaz şi analitic, fără a-şi aroga distanţa judecăţii celuilalt, poate doar pe aceea a textului scris.

Un hâtru, plin de umor, cu darul atât de rar al autoironiei. Cu o dicţie impecabilă, vocea sa cucerea auditoriul. Nu se sfia să apară în public şi să-şi aducă aproape tinerii, să le povestească despre poezia lui Eminescu, de exemplu, într-un fel cu totul aparte. Cărţile erau umbra şi credinţa lui, scopul şi liniştea sa.

La o filmare, m-a invitat la el acasă, undeva, pe la marginea Bucureştiului. O casă aşa cum mi-am imaginat-o: de o simplitate clasică şi elegantă, cu biblioteci înţesate de volume, un birou impunător, acoperit de manuscrise şi un parfum inconfundabil de cafea aromată. Doamna sa ne-a îmbiat cu arome orientale şi plăcinte calde.

Până când colegii din echipă au aşezat aparatele de filmat şi reflectoarele, ne-am plimbat prin livada plină de cireşi înfloriţi. Un soare molcom ne însoţea, schimbând din când în când culoarea şi accentele de umbre şi lumini. Şi, atunci, am pus la cale o emisiune despre istoria literaturii române, pe baza impunătorului volum pe care tocmai îl editase („Istoria Literaturii Române Contemporane”, din anii 1940, de unde o lăsase George Călinescu, până în prezent, rodul a peste 10 ani de studiu. Această lucrare a fost legitimată prin recompensarea ei cu două premii excepţionale: cel al Academiei Române şi cel al Uniunii Scriitorilor).

CITIȚI ȘI: EMISIUNEA „ISTORIA LITERATURII ROMÂNE CONTEMPORANE, CU ALEX ȘTEFĂNESCU”, REDIFUZATĂ LA TVR CULTURAL

Urma să filmăm acolo, printre roadele pământului, la firul ierbii, cu cireşe coapte la urechi, povestind, recitând împreună, deconspirând secretele vieţilor de scriitori pe care îi studiase atâţia zeci de ani. Un plan care i-a plăcut nespus şi pe care l-a acceptat fără ezitare. Au urmat multe evenimente şi nu s-a mai concretizat. Cred că ar fi fost o prezentare critică cu totul altfel decât eram obişnuiţi din paginile cărţilor.

Fondator de editură, membru în consiliul de administraţie al TVR, invitat permanent la diferite posturi de radio şi televiziune, câştigător al premiilor APTR pentru talk-show şi emisiune de cultură Alex Ştefănescu s-a bucurat de o expunere publică relevantă. Îi port o dragă amintire, iar cuvintele sale cu har şi haz mă vor însoţi cu siguranţă şi de aici încolo.

Alex Ștefănescu a fost interlocutorul Danielei Zeca la „Mic dejun cu un campion” în 2016.

****

Soprana Eugenia Moldoveanu (ediție din 2024)

  • Duminică, 23 iunie 2024, ora 10.00

În cea de-a treia ediție a celui de-al 19-lea sezon „Mic dejun”, invitată a fost  soprana Eugenia Moldoveanu, „una dintre cele mai strălucite voci ale României şi ale scenei mondiale. Avem de făcut o reverenţă nu doar în faţa performanţei artistice unice ci şi a unei vieţi exemplare într-un moment aniversar pentru că, invitata nostră şi-a serbat de curând o vârstă respectabilă. Vocea sa de cristal, o apariţie scenică plină de eleganţă şi distincţie, interpretarea pasională, dedicaţia totală pentru rol şi înţelegerea deplină a tensiunii dramatice a partiturii, interacţiunea perfectă cu partenerii de scenă şi cu orchestra, toate concurau pentru a crea momente unice într-o interpretare memorabilă ce a rămas în istoria operei”, arăta Daniela Zeca Bucura.

„Pentru mine, a cânta este tot ceea ce mă putea bucura şi împlini. Exersam în fiecare zi şi tot timpul încercam să găsesc noi nuanţe ale fiecărui rol. Asta a fost singura mea bucurie. Restul – concerte, turnee, ieşirea în public sau în cercurile restrânse ale celebrităţilor – a venit de la sine”, mărturisea Eugenia Moldoveanu, la „Mic dejun cu un campion”.

 

 
Concursul „Enescu”: Concertul final al Masterclass-ului de dirijat, un regal de muzică simfonică, în direct la TVR Cultural

Vineri, 27 septembrie, TVR Cultural a difuzat, în direct de la Ateneul Român, concertul final al Masterclass-ului de dirijat, organizat de ...

Concursul „Enescu”: Roman Lopatynskyi, unul dintre cei mai lăudați tineri muzicieni din Ucraina, este câștigătorul Secțiunii „Pian”

Muzicianul Roman Lopatynskyi, din Ucraina, a fost desemnat câștigătorul Secțiunii „Pian” din cadrul Concursului Internațional „George Enescu” - ...

Concursul „Enescu”: TVR Cultural a difuzat, în direct, finala la pian

TVR Cultural a difuzat în 22 septembrie, de la ora 18.00, finala Secțiunii „Pian” din cadrul Concursului Internațional „George Enescu”. Cei trei ...