loader
Foto

Galerie foto

Silvia Colfescu, directoarea editurii „Vremea”, la „Mic dejun cu un campion”: Am făcut tot ce am putut ca viața mea să fi fost de folos | VIDEO

TVR Cultural redifuzează, între 20 și 24 mai, dialogurile Danielei Zeca Buzura cu actorul Mircea Albulescu (1934-2016), fosta campioană la atletism Gabriela Szabo, poeta anticomunistă Ana Blandiana, Teodor Baconschi, fost ministru de Externe, și istoricul Lucian Boia. Duminică, 26 mai, TVR Cultural le propune telespectatorilor un nou episod din sezonul 19 - interviul Danielei Zeca Buzura cu Silvia Colfescu, directoarea editurii „Vremea”.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea „Mic dejun cu un campion”

Actorul Mircea Albulescu (1934-2016) - ediție din 2015

  • Luni, 20 mai 2024, ora 10:00

Mircea Albulescu a jucat în sute de reprezentaţii la diferite teatre din Bucureşti şi din ţară, printre care Teatrul Municipal, Teatrul de Comedie sau Teatrul Naţional. Începând din 1957, a făcut peste 70 de roluri în film. Era pasionat de teatrul radiofonic, despre care a şi scris o teză de doctorat. Arhiva Radiodifuziunii Române păstrează memoria celor peste 300 de roluri interpretate în piesele transmise pe calea undelor. A scris mai multe volume de versuri - „Vizite”, „Pajura singurătăţii”, „Fluture în lesă de aur”, „Clanţe”, „Ultimele noduri” -  şi de proză -„Bilete de favoare”, „Baraka” şi „Bazar sentimental”.

Albulescu s-a stins din viață în aprilie 2016.

TVR Cultural a difuzat, în 24 ianuarie 2023, un interviu al lui Iosif Sava cu Mircea Albulescu, susținut în cadrul emisiunii „Seratele Muzicale”. Îl puteți urmări aici.

****

Gabriela Szabo - campioană la atletism, fostă ministră a Sportului în Guvernul Ponta (ediție din  2015)

  • Marţi, 21 mai 2024, ora 10:00

Gabriela Szabo (n.1975) este cea mai titrată campioană a atletismului românesc, cu un palmares sportiv din care nu lipseşte nicio medalie importantă, la toate categoriile la care a concurat pe meridianele globului. Toate aceste rezultate au făcut-o pe Gabriela Szabo, în 1999, „cea mai bună atletă a lumii şi cea mai performantă sportivă a Europei”.

În august 2013, i s-a conferit titlul onorific de ambasador al turismului autohton, alături de alte șapte personalităţi din viaţa culturală şi sportivă românească, fiind un exemplu prin care România îşi poate afirma valoarea mondială.

****

Poeta anticomunistă Ana Blandiana, fondatoarea Memorialului de la Sighet (ediție din 2015)

  • Miercuri, 22 mai 2024, ora 10:00

Autoare a peste 32 de cărţi de poezie, proză şi memorialistică traduse în 24 de limbi ale lumii, dar şi a numeroase articole de presă, Ana Blandiana este deţinătoarea, printre multe alte distincţii, a Premiului Herder, a Premiului Acerbi pentru poezie, a Premiului Academiei Române dar şi a Legiunii de Onoare acordată de Statul Francez pentru meritele sale scriitoriceşti şi civice deosebite. A fost membră activă a Alianţei Civice, printre fondatorii căreia s-a numărat. A înfiinţat o fundaţie exemplară şi Memorialul de la Sighet, întru neuitarea timpurilor sinistre ale comunismului românesc.

Urmăriți aici și ediția din 2023 a „Mic dejun cu un campion”, în care Ana Blandiana s-a întors în platou după aproape zece ani, pentru a discuta cu Daniela Zeca Buzura despre jurnalul său, „Mai-mult-ca-trecutul”.

****

Teodor Baconschi, antropolog și teolog, fost ministru de Externe în Guvernul Boc și diplomat (ediție din 2015)

  • Joi, 23 mai 2024, ora 10:00

Teodor Baconschi s-a afirmat ca ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun în perioada pontificatului Papei Ioan Paul al II-lea la Vatican. În această calitate, a avut o contribuţie esenţială la reuşita vizitei istorice a Papei în România. A fost ambasador al României în Portugalia, Franţa, Principatul Andorrei şi în Principatul de Monaco şi ministru al Afacerilor Externe.

Cariera politică l-a plasat în sfera democrat-liberală, unde a activat până în 2014. Este autor a numeroase cărţi de filosofie şi eseistică creştină, articole, recenzii, prefeţe şi studii în presa românească şi internaţională. A primit premii şi distincţii onorante ca diplomat şi ca scriitor.

****

Istoricul Lucian Boia - ediție din 2015

  • Vineri, 24 mai 202, ora 10:00

Invitat la „Mic dejun” în 2015, Lucian Boia recunoaştea deschis că nu-i place să stea în lumina reflectoarelor şi nici să dea interviuri. Autor a peste 50 de volume, are speranţa într-o Românie pe care, din perspectiva trecutului nefardat de politicianisme naţionaliste, şi-o doreşte alături de toate celelalte, occidentalizată, culturală, educată, prosperă şi obiectivă cu ea însăşi.

„Românii nu sunt nici mai frumoşi, nici mai deştepţi decât toţi ceilalţi. Avem aceleaşi calităţi şi defecte ca toţi oamenii. Dar, mai ales, trebuie să ştim cine suntem”, mărturisea Lucian Boia.

****

Silvia Colfescu - editor, co-fondatoare și directoarea editurii „Vremea”, scriitoare și ilustratoare de carte

  • Sezonul 19 - ep. 9
  • Duminică, 26 mai, ora 10.00

Silvia Colfescu este, din anii ’90, directoare editorială şi co-fondatoare a editurii „Vremea”, o casă a cărţii fondată de familia Donescu în perioada interbelică şi care avea şi un ziar cu aceeaşi titulatură, celebru în epocă. Aşadar, reînfiinţarea nu a fost doar o iniţiativă privată la primul impuls al libertăţii, ci și o conştiinţă a datoriei, continuităţii şi valorii.

O editură cu un suflu nou, condusă de un profesionist cu multiple talente: un bun administrator cu o viziune clară asupra alcătuirii planului editorial, un condei scăpărător, un ilustrator iscusit, un vorbitor carismatic şi diplomat cu o mare putere de convingere, „un om din vechea gardă”, ar spune unii, pragmatic şi creativ, pentru care pasiunea, arta, cultura, conştiinţa de sine sunt valori de neînlocuit.

Mi-am împlinit o datorie. Pentru că au fost oameni care au trăit şi au lăsat o urmă ce trebuie să fie cunoscută. Cineva trebuie să povestească „mica istorie”. E păcat să nu ne cunoaştem istoria. Da, în limita posibilităţilor mele, am făcut tot ce am putut ca viaţa mea să fi fost de folos”, a explicat Silvia Colfescu, la „Mic dejun cu un campion”.

 

 

 
Concursul „Enescu”: Concertul final al Masterclass-ului de dirijat, un regal de muzică simfonică, în direct la TVR Cultural

Vineri, 27 septembrie, TVR Cultural a difuzat, în direct de la Ateneul Român, concertul final al Masterclass-ului de dirijat, organizat de ...

Concursul „Enescu”: Roman Lopatynskyi, unul dintre cei mai lăudați tineri muzicieni din Ucraina, este câștigătorul Secțiunii „Pian”

Muzicianul Roman Lopatynskyi, din Ucraina, a fost desemnat câștigătorul Secțiunii „Pian” din cadrul Concursului Internațional „George Enescu” - ...

Concursul „Enescu”: TVR Cultural a difuzat, în direct, finala la pian

TVR Cultural a difuzat în 22 septembrie, de la ora 18.00, finala Secțiunii „Pian” din cadrul Concursului Internațional „George Enescu”. Cei trei ...