loader
Foto

Marin Cazacu, directorul Filarmonicii „George Enescu”, la „Mic dejun cu un campion”: Mi s-au împlinit toate visurile | VIDEO

Între 23 și 27 octombrie, TVR Cultural le-a adus telespectatorilor dialogurile Danielei Zeca Buzura cu scriitorul Mircea Cărtărescu, Maria Dorobanțu, medic cardiolog, Ion Vianu, scriitor și medic psihiatru, Andreea Marin, realizatoare TV, muzicianul Marin Cazacu.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Emisiunea „Mic dejun cu un campion ” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri și duminică, de la ora 10.00.

Un articol de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea „Mic dejun”

 

Scriitorul Mircea Cărtărescu (ediție din 2017)

  • Luni, 23 octombrie, ora 10.00

Poet, prozator, critic literar si publicist, Mircea Cărtărescu este un reprezentant de notorietate al generatiei ‘80. Un dialog cu replici spumoase si inteligente între doi scriitori, Daniela Zeca Buzura si Mircea Cărtărescu, care împărtășesc, fiecare în parte și amândoi împreună, destinul literar și civic al României contemporane.

Mircea Cărtărescu este cu adevărat un scriitor de succes, pentru că publică, este în atenţia cititorilor, editorilor, librarilor, este tradus, promovat şi se implică în viaţa breslei, ca membru al Uniunii Scriitorilor din România. Recompensat, de-a lungul carierei, cu o mulţime de premii, apreciat şi iubit, contestat şi controversat, scriitorul îşi continuă cu tenacitate drumul, fiind astăzi un autor celebru a cărui prolificitate în scris pare de neoprit.

La cei 60 de ani, Mircea Cărtărescu – aşa cum singur devoala, în anul 2017, când a venit la „Mic dejun” – juca mai multe roluri: tată, soţ, scriitor, profesor, activist, jurnalist şi, mai ales, un idealist îndrăgostit iremediabil de pisici şi de natură. Şi nu de azi, de ieri. Aşa că se simte responsabil pentru orice derapaj pe care îl observă şi ia atitudine. Afirmă că acesta trebuie să fie rolul intelectualului în societate.

Nu scriu pentru posteritate, scriu pentru mine. Bucuria mea este seninătatea sufletului. Iar, în cazul scriitorilor, lucrurile sunt şi mai complicate. Dacă nu scriu, sunt profund nefericit”, ne-a destăinuit Mircea Cărtărescu.

 

Acad. Maria Dorobanțu, medic cardiolog (ediție din 2017)

  • Marți, 24 octombrie, ora 10.00

Prof. dr. Maria Dorobanţu este medic primar de cardiologie și medicină internă, membră corespondentă a Academiei Naţionale de Medicină din Franţa şi membră a Academiei de Ştiinţe Medicale din România.

Doctor în științe medicale, conducătoare de lucrări de doctorat, în cadrul Universității de Medicină și Farmacie București „Carol Davila” şi profesor-invitat, la Northwestern University Feinberg School of Medicine, division of Cardiology, Chicago, SUA.

Este fondatoare și președintă de onoare a Societății Române de Hipertensiune și membră corespondentă a Academiei Române.

Activitatea sa de cercetare şi profesorală s-a reflectat în cele peste 500 de lucrări ştiințifice și articole în reviste internaţionale și în cărți de specialitate, acestea fiind doar câteva dintre titlurile şi competenţele profesionale ce însumează de fapt, o viaţă în spital, la catedră, în sălile de operaţii şi laboratoare, alături de pacienţi, studenţi, colaboratori, oameni de ştiinţă şi colegi.

Maria Dorobanţu este un om şi un intelectual care a traversat multe epoci şi momente dificile. Dar firea sa hotărâtă n-a lăsat-o niciodată să renunţe la propria luptă şi la cauza celorlalţi.

Dr. Dorobanțu a fost invitată la „Mic dejun” în 2017.

 

Ion Vianu - medic psihiatru și scriitor (ediție din anul 2019)

  • Miercuri, 25 octombrie, ora 10.00

Fiu al celebrului estetician și critic Tudor Vianu, Ion Vianu și-a urmat tatăl în vocația literară, dar a urmat și o specializare complexă, cea de medic psihiatru, interzisă în timpul regimului comunist. A plecat din România în 1977 și s-a stabilit în Elveția, de unde nu uită să se întoarcă mereu și să publice, susținut la cele mai prestigioase edituri din țară.

Şi-a construit cu tenacitate şi pricepere o carieră în Elveţia, unde este recunoscut pentru metodele sale terapeutice într-un domeniu atât de volatil, precum psihicul uman. Această experienţă cotidiană i-a îmbogăţit aria de inspiraţie şi a ieşit la iveală, de data aceasta, scriitorul cu vocaţie, iar cărţile pe care le-a publicat stau drept dovadă a talentului şi prolificităţii sale. Stil şi formă, idee şi conţinut - toate definesc un autor remarcabil format într-un mediu intelectual excepţional.

„Pot să vă spun că, în România, există un capital intelectual important, nivelul intelectual - cerebral este semnificativ. Ceea ce nu există este solidaritatea socială. România este o lume compusă din indivizi, iar societatea nu este agreată. Ceea ce v-aş ruga eu din toată inima este să constituiţi o societate, ca generaţia următoare să ia cunoştinţă de faptul că aceasta există, că nu totul merge către profitul individual, că trebuie să faci anumite sacrificii pentru a alcătui o lume solidară mai bună, mai eficace, mai valabilă”, spunea Ion Vianu, invitat la „Mic dejun” în anul 2019.

 

Andreea Marin, realizatoare și producătoare TV (ediție din anul 2017)

  • Joi, 26 octombrie, ora 10.00

Andreea Marin este o vedetă de televiziune care a ştiut să se facă iubită de public încă de la debut. Lansată la Televiziunea Română la finele anilor ’90, Andreea Marin şi-a arătat repede potenţialul, mai ales odată cu lansarea unui format TV care a făcut carieră. Este vorba, fireşte, de binecunoscuta emisiune „Surprize, surprize”, a cărei gazdă a fost preţ de zece ani.

Supranumită „Zâna”, Andreea Marin a lansat un prototip al vedetei de succes: carismatică, atrăgătoare, telegenică, cu un discurs bine pus la punct, o vedetă care „râde, cântă şi dansează” cu vervă şi talent. Pornind de la audienţa uluitoare de care s-a bucurat „Surprize, surprize”, unul dintre primele programe de divertisment de calitate din România postrevoluţionară, care s-a bucurat de asemenea priză la public, Andreea Marin şi-a diversificat cu inteligenţă aria de implicare. A fost realizatoarea mai multor emisiuni, a realizat roluri în film, prezintă evenimente diverse, este foarte atentă la promovarea imaginii sale dovedind un respect deosebit pentru public.

Televiziunea i-a deschis multe căi în carieră pe care le-a fructificat cu succes. Dincolo de micul ecran, Andreea Marin a devenit ambasador UNICEF pentru România, s-a implicat în numeroase campanii umanitare, a fost reporter special al TVR la Premiile Oscar, călătoreşte, este imaginea unor branduri de prestigiu. Perseverentă şi pragmatică, Andreea Marin este astăzi, cu siguranţă, prototipul unei femei de succes pe care n-au ocolit-o nici neajunsurile, nici problemele personale, dar care, cu diplomaţie şi eleganţă, le-a soluţionat fără spectacol public.

 

Marin Cazacu - muzician, fondator și manager al Orchestrei Naționale de Tineret și director al Filarmonicii „George Enescu” (ediție din anul 2021)

  • Vineri, 27 octombrie, ora 10.00

Solist concertist al Filarmonicii „George Enescu” din București, Marin Cazacu este, în egală măsură, un manager cultural și un profesor foarte iubit de studenții și elevii săi. Implicat în viață muzicală, Marin Cazacu a fost conștient dintotdeauna de necesitatea predării ștafetei către tânăra generație. Muzicieni care trebuie cultivați, promovați și încurajați prin toate mijloacele să se afirme, să concerteze, să se impună pe marile scene ale lumii. Pentru ca toate acestea să se poată întâmplă, Marin Cazacu și alți colegi de breaslă au pus bazele Orchestrei Naționale de Tineret, care-și confirmă investiția de încredere în forțele entuziaste ale muzicii românești.

De aceea, deloc întâmplător, la „Mic dejun cu un campion”, în 2021, Marin Cazacu nu a venit singur, ci însoțit de băiatul său, violoncelist şi el.

„Mi s-au împlinit toate visurile: am înfiinţat în 2008 Orchestra de Tineret, orchestra camerală, sunt profesor, soţia mea este şi ea muzician, copiii, şi fata şi băiatul, de asemenea. Ce mi-aş mai putea dori?”, spunea Marin Cazacu.

 

 

 
Concursul „Enescu”: Concertul final al Masterclass-ului de dirijat, un regal de muzică simfonică, în direct la TVR Cultural

Vineri, 27 septembrie, TVR Cultural a difuzat, în direct de la Ateneul Român, concertul final al Masterclass-ului de dirijat, organizat de ...

Concursul „Enescu”: Roman Lopatynskyi, unul dintre cei mai lăudați tineri muzicieni din Ucraina, este câștigătorul Secțiunii „Pian”

Muzicianul Roman Lopatynskyi, din Ucraina, a fost desemnat câștigătorul Secțiunii „Pian” din cadrul Concursului Internațional „George Enescu” - ...

Concursul „Enescu”: TVR Cultural a difuzat, în direct, finala la pian

TVR Cultural a difuzat în 22 septembrie, de la ora 18.00, finala Secțiunii „Pian” din cadrul Concursului Internațional „George Enescu”. Cei trei ...