loader
Foto

Actrița Ana Ciontea, la „Mic dejun cu un campion”: Mă interesează să lucrez cu cei mai tineri, e un test la care mă supun singură (2022) | VIDEO

Între 25 septembrie și 1 octombrie, TVR Cultural a redifuzat dialogurile Danielei Zeca Buzura cu pianistul Dan Grigore, realizatoarea TVR Lucia Hossu-Longin, academicianul Mircea Malița (1927-2018), Marius Apostol, veteran al războiului din Afganistan și actorii Marius Manole și Ana Ciontea.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Emisiunea „Mic dejun cu un campion” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri și duminică, de la ora 10.00.

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii „Mic dejun cu un campion”

 

Dan Grigore, pianist - ediție din 2016

  • Luni, 25 septembrie, ora 10.00

În 1999, a fost primul muzician român distins cu Ordinul „Cavaler al Artelor şi al Literelor”, acordat de Guvernul francez. Onorant şi nu numai atât, pentru că, aşa cum avea să mărturisească, era şi prima dată când primea o distincţie de un asemenea nivel.

Este considerat unul dintre cei mai importanţi pianişti ai lumii secolului XX şi printre cei patru mari instrumentişti români ai tuturor timpurilor. Este un muzician de o seriozitate ieşită din comun şi un profesor foarte exigent, însă cu o vervă şi un umor debordante.

Cu brevet de aviator, mare amator de fotbal şi de şah dar şi de glume bune, marele pianist Dan Grigore a fost invitatul Danielei Zeca Buzura la „Mic dejun” în anul 2016.

 

Lucia Hossu-Longin, realizatoare și producătoare TV - ediție din 2016

  • Marți, 26 septembrie, ora 10.00

Realizatoare a unor programe binecunoscute ale Televiziunii Române, ale unor spectacole la care a lucrat în cadrul Departamentului de Teatru şi Film, Lucia Hossu-Longin nu mai are nevoie de nici o prezentare.

Lucia Hossu-Longin a făcut, din proiectul „Memorialul Durerii”, o misiune personală şi o datorie. Datoria ca cei care au suferit să nu moară încă o dată prin uitarea noastră. Ceea ce vedem în filmele sale nu este ficţiune. Şi nu trebuie uitată această experienţă care se poate repeta oricând, dacă nu suntem vigilenţi.

Acesta este mesajul său din fiecare ediţie a emisiunii „Memorialul durerii”.

A fost mereu o voce revoltată, un om cu replică şi atitudine. Acest profil de jurnalist profesionist începe să lipsească astăzi din ce în ce mai mult şi, de aceea poate, în vâltoarea întrebărilor fără ocolişuri şi a răspunsurilor prompte, ora petrecută împreună la Cafe Verona a trecut ca şi cum ar fi fost doar o clipă.

Lucia Hossu-Longin a fost invitată la „Mic dejun” în anul 2016.

 

Acad. Mircea Maliţa, matematician și diplomat (1927 -2018) - ediție din 2016

  • Miercuri, 27 septembrie, ora 10.00

Academicianul Mircea Malița (1927-2018) a fost invitatul Danielei Zeca Buzura în 2016, când acesta avea 89 de ani.

Matematician şi scriitor, faţă de care profesorul Grigore Moisil avea numai vorbe de laudă, Mircea Maliţa a fost unul dintre reprezentanţii puterii comuniste care depăşea cu mult încorsetările impuse de autorităţi. A ocupat rând pe rând funcţii în structura de partid şi de stat.

Diferenţa esenţială a fost că, spre deosebire de tovarăşii săi proletari, Mircea Maliţa a fost un intelectual rasat, care, dincolo de înregimentarea politică, a intuit cu precizie mersul societăţii. În perioada 1950 - 1955, a fost director al Bibliotecii Academiei, apoi adjunct al ministrului Afacerilor Externe, ministru al Învățământului (1970 - 1972), ambasador în Elveția (1980 - 1982), iar apoi în SUA (până în 1984).

A scris, a călătorit, a conferenţiat, a crezut în ţara sa, în valorile şi locul ei în concertul mondial al naţiunilor.

 

Plutonier adjutant principal Marius Apostol, veteran al războiului din Afganistan - ediție din 2016

  • Joi, 28 septembrie, ora 10.00

Plutonierul adjutant principal Marius Apostol, rănit în războiul din Afganistan, a fost invitatul Danielei Zeca Buzura la „Mic dejun cu un campion” în anul 2016.

Nu sunt un erou, ci un profesionist al Armatei. Legământul meu e să vă apăr, să-mi apăr ţara”, arăta Marius Apostol.

În semn de distincţie, a venit în uniforma uzuală, nu în cea de paradă. Pe pieptul său mai multe trese şi decoraţii sunt dovada curajului său.

Sunt cartea mea de vizită”, spunea mândru invitatul, surprinzând privirea iscoditoare a Danielei Zeca Buzura care l-a cunoscut la o manifestare dedicată Zilei Armatei. Noi, ca civili, nu ştim să desluşim acest limbaj cifrat al simbolurilor şi distincţiilor militare, dar ele strâng în ele semnificaţia şi scopul unei vieţi.

 

Marius Manole, actor - ediție din 2019

  • Vineri, 29 septembrie, ora 10.00

Marius Manole este chiar definiţia spectacolului. Cel care se iluzionează, crezând că l-a prins într-o schiţă de portret, nu are decât să constate că l-a pierdut deja ca pe un fluture în zbor”, aprecia Daniela Zeca Buzura, în 2019, când l-a avut invitat pe Manole la „Mic dejun cu un campion”.

Absolvent al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi în 2001, actorul Marius Manole este unul dintre cei mai apreciaţi artişti ai generaţiei sale. Talentul său este recunoscut prin numeroasele invitaţii pe care le primeşte din partea multor teatre din Bucureşti şi din ţară pentru a fi distribuit în spectacolele lor.

Joacă şi în producţii de televiziune şi lungmetraje, moderează emisiuni de radio, se implică în programe şi proiecte diverse. Nu o dată a fost recompensat cu premii de specialitate dar şi cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria D - „Arta spectacolului”, conferit recent de Preşedinţia României.

 

Ana Ciontea, actriţă - ediție din 2022

  • Duminică, 1 octombrie, ora 10.00

Ana Ciontea este unul dintre numele de marcă ale generaţiei anilor ’80 a cărei prestaţie artistică a fost recompensată de multe ori cu merituoase premii de interpretare.

Pe scena teatrelor unde a jucat – la Bucureşti, Craiova şi Piatra Neamţ - sau în numeroasele filme şi seriale de televiziune în care a fost distribuită, ea interpretează o gamă variată de personaje, cărora ştie să le găsească cea mai sensibilă forţă de exprimare.

Pentru Ana Ciontea, teatrul înseamnă o călătorie de departe: din primele amintiri în care îşi imagina propriile jocuri alături de copii din sat, la o respiraţie necesară fără de care nu-şi putea construi propria lume; pasul următor a fost acela al împărtăşirii – şi acesta tot un joc, dar al deconspiraţiei mecanismelor interioare, subtile ale devenirii unui actor.

Mă interesează să lucrez cu cei mai tineri. E un test la care mă supun singură. Nu putem nega experienţele pe care noi, ca generaţie, nu le-am încercat’’, explica Ana Ciontea.

 

 

 

 
Concursul „Enescu”: Concertul final al Masterclass-ului de dirijat, un regal de muzică simfonică, în direct la TVR Cultural

Vineri, 27 septembrie, TVR Cultural a difuzat, în direct de la Ateneul Român, concertul final al Masterclass-ului de dirijat, organizat de ...

Concursul „Enescu”: Roman Lopatynskyi, unul dintre cei mai lăudați tineri muzicieni din Ucraina, este câștigătorul Secțiunii „Pian”

Muzicianul Roman Lopatynskyi, din Ucraina, a fost desemnat câștigătorul Secțiunii „Pian” din cadrul Concursului Internațional „George Enescu” - ...

Concursul „Enescu”: TVR Cultural a difuzat, în direct, finala la pian

TVR Cultural a difuzat în 22 septembrie, de la ora 18.00, finala Secțiunii „Pian” din cadrul Concursului Internațional „George Enescu”. Cei trei ...