loader
Foto

Theodor Paleologu, în dialog cu Daniela Zeca Buzura, despre „lucrurile cu adevărat importante”, în 2 iulie | VIDEO

Între 26 iunie și 2 iulie, TVR Cultural a redifuzat dialogurile Danielei Zeca Buzura cu preotul Vasile Gavrilă, scriitoarea Marta Petreu, regizorul Andrei Șerban, scriitorul Mircea Mihăieș, scriitoarea Doina Jela, istoricul Theodor Paleologu.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii „Mic dejun”

Emisiunea este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri și duminică, de la ora 10.00.

Vasile Gavrilă - preot și profesor de teologie

  • Luni, 26 iunie, ora 10.00

Părintele Gavrilă, gazda unei emisiuni îndrăgite a Televiziunii Române, „Duhovnicul de la miezul nopții”, din anii 2000,  ştie cum să se apropie de oameni, trece dincolo de discursul din amvon sau de sticla micului ecran. Este o prezenţă carismatică, un om iubit, un profesor preţuit. Vorbeşte încet, fără patimă, cu înţelegere, cu o desăvârşită fineţe a gestului şi cu o privire sfredelitoare. Nu pedepseşte, doar cheamă alături de Dumnezeu pe cei care caută cu adevărat iertarea.

Părintele Gavrilă a fost invitatul Danielei Zeca Buzura la  „Mic dejun” în 2022.

Marta Petreu - scriitoare și eseistă

  • Marți, 27 iunie 2023, ora 10:00

Marta Petreu este astăzi unul dintre cei mai apreciaţi oameni de cultură din România. Cu o pregătire temeinică în istorie şi filosofie, preocupările Martei Petreu au depăşit demult aria cercetării şi a didacticii, lansându-se cu acelaşi aplomb în jurnalistică, poezie şi roman.

Din 1990, este redactor-şef al revistei „Apostrof”. A editat mai multe volume de confesiuni şi de interviuri cu intelectuali români. A prefaţat şi îngrijit ediţii de carte de filosofie şi de literatură. Face parte din gruparea literară „Echinox”; este membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a Fundaţiei Culturale „Apostrof”. Doctor în filosofie şi eminentă eseistă, Marta Petreu a atacat cu îndrăzneală, stârnind nu o dată controverse, multe dintre temele istoriei filozofiei şi literaturii româneşti interbelice.

Pentru activitatea sa a fost distinsă, de-a lungul timpului, cu o mulţime de premii şi distincţii pe plan intern şi internaţional. Iar lista este impresionantă. Romanul ei din 2017, „Supa de la miezul nopţii”, a fost prilejul discuției la „Mic dejun”, în anul 2019.

Regizorul Andrei Șerban

  • Miercuri, 28 iunie 2023, ora 10:00

Criticul George Banu scria despre el: „Andrei Şerban este un regizor coral, care însufleţeşte o echipă de actori. Trebuie să adăugăm aici scriitorul şi pe vizionarul din montarea Luciei di Lammermoor şi, abia aşa, portretul artistului devine complet”.

Invitația la „Mic dejun”, din anul 2022, a fost prilejuită  de mai multe proiecte teatrale şi editarea cărţii sale, „Niciodată singur. Fragmente dintr-o galerie de portrete”, un bun punct de plecare pentru o mărturisire despre momentele cruciale şi oamenii providenţiali care i-au marcat viaţa şi cariera.

Mă surprinde şi mă intrigă această atracţie pentru scris, cu atât mai mult cu cât pasiunea pentru teatru continuă să mă mistuie. Scriind, mi-am dat seama că nu sunt singur”, arăta Andrei Șerban, după experiența pandemiei.

CITIȚI ȘI: DIALOG MEMORABIL AL REGIZORULUI ANDREI ȘERBAN, CU H.R. PATAPIEVICI, LA „ÎNAPOI LA ARGUMENT” | VIDEO

Mircea Mihăieş - publicist și profesor universitar

  • Joi, 29 iunie 2023, ora 10:00

Mircea Mihăieş este cu adevărat un campion, dacă luăm în considerare activitatea sa ca scriitor, manager cultural, profesor şi jurnalist.

În orice om sunt mai multe fiinţe”, este de părere scriitorul Mircea Mihăieş. Convingerea este probată de trilogia monumentală pe care i-a dedicat-o lui James Joyce – scriitorul şi criticul literar irlandez care a devenit un alter-ego al lui Mihăieș: „Ulysses, 732. Romanul romanului”, apărut în 2016, „O noapte cu Molly Bloom. Romanul unei femei”, publicat în 2019, şi recentul „Finnegans Wake. 628. Romanul întunericului”, publicat în 2021 (Polirom), cu grafica semnată de Devis Grebu.

„La întrebarea, foarte potrivită, pusă de un cititor, de ce să citim o carte despre o carte pe care n-o vom citi, poate, niciodată nu există decât un singur răspuns: Pentru simplul fapt că există. Pentru că suntem făcuţi să cunoaştem lucruri pe care nu le putem experimenta direct. „Ulysse” este întruparea maximă a modernităţii, iar „Finnegans Wake”, a postmodernităţii. Nu le putem ignora. Am păstrat stilul, chiar şi numărul de pagini ale ediţiei originale. A fost o aventură”, explica Mircea Mihăieș, invitat la „Mic dejun” în 2022.

Este un profesor iubit şi respectat. Scrie, predă, conduce doctorate în literatura engleză şi americană la Universitatea de Vest din Timişoara. Este cunoscut şi ca un bun manager cultural, pentru că, între 2005 şi 2012, a fost vicepreşedinte al Institutului Cultural Român. Este redactor-şef al revistei „Orizont”.

O viaţă plină, provocatoare în fiecare zi, trăită cu disciplină şi creativitate, un mix perfect între un om cu responsabilităţi precise şi un artist al condeiului. Şapte ani la conducerea ICR, 16 – 17 cărţi publicate, mai multe teze de doctorat, a primit de şapte ori Premiul Uniunii Scriitorilor din România, toate acestea definesc un om de succes, şi, totuşi, Mihăieș nu îşi revendică un atare scop în sine: „Eu sunt un om modest. Îmi văd de treaba mea şi sunt fericit”.

Doina Jela - scriitoare și traducătoare

  • Vineri, 30 iunie 2023, ora 10:00

Pentru mine” – scrie Doina Jela - „nu ficţiunea şi nonficţiunea sunt termenii aflaţi în opoziţie. Opoziţia este între povestea mea şi povestea altuia. Cu a mea fac ce vreau. În nonficţiune nu ai imunitate”.

A publicat, de-a lungul vremii, articole, eseuri şi interviuri în România literară, România liberăAdevărul literar și artistic, Amfiteatru, Arca, Familia, Contrapunct, Convorbiri literare, Transilvania, Universul cărții, Dilema, Vatra, Observator – München, 22, Observatorul Cultural, platformele Contributors și La punkt și revista online de cultură Accente, a contribuit și la posturile de radio Radio România Cultural, Radio Europa Liberă, Radio France International și la TVR.

A debutat cu proză scurtă în 1979, bine primită de public şi critică. Premiile ce vor urma i-au confirmat statutul de scriitor. Dincolo de analizele reflectate în articole de presă sau cărţi substanţiale, Doina Jela scrie şi acum cu acelaşi entuziasm.

Spune că „nu m-aş mai întoarce la acea copilărie. Nu aş vrea să mai trăiesc o dată”, deşi copilăria i-a fost marcată şi de întâmplări fericite. Sunt gânduri şi prezenţe ce se regăsesc în romanele cu tentă autobiografică: „Villa Margareta” (apărută la Editura Polirom, în Colecţia Fiction LDT, 2015), în care „micile istorii personale se prelungesc până în prezent şi compun istoria mare a ultimului sfert de veac, având în centru Villa Margareta, un loc al pasiunii înflăcărate, dar şi al marilor dezamăgiri. În romanul Doinei Jela ficţiunea şi realitatea se contopesc într-o poveste emoţionantă şi tulburătoare”, potrivit prezentării publicate pe site-ul Editurii Polirom.

Din 1995, anul debutului editorial şi până în 2022, Doina Jela a publicat nu mai puţin de 12 volume de autor – multe dintre ele cu multiple reeditări, a îngrijit, coordonat și prefațat mai multe cărţi, a participat la volume colective alături de alţi autori, a tradus, este o prezenţă dinamică în viaţa culturală şi civică. Doina Jela este și membră de onoare a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici.

Theodor Paleologu - istoric și eseist

  • Duminică, 2 iulie 2023, ora 10:00

Dragul meu, tu ar trebui să predai şi nu-ţi pierzi timpul cu politica!’’ îl îndemna ilustrul său tată, Alexandru Paleologu. Iată că, astăzi, după ce a trecut prin experienţele de diplomat şi politician, Theodor Paleologu i-a urmat sfatul, înfiinţând o fundaţie ce poartă numele familiei, o carte de vizită pentru cei care se înghesuie să-i urmărească cursurile şi călătoriile de documentare.

Iar reeditarea cărţii „Despre lucrurile cu adevărat importante”, a lui Alexandru Palologu, în 2021, la Editura Fundaţiei Paleologu, cu o prefaţă semnată de fiul său, a fost prilejul perfect pentru întâlnirea de la „Mic dejun”.

Urmăriți și seria de fillere despre relațiile dintre români și ucraineni, realizată de Theodor Paleologu și UNICEF, pentru Televiziunea Română, aici.

 

 

 
Concursul „Enescu”: Concertul final al Masterclass-ului de dirijat, un regal de muzică simfonică, în direct la TVR Cultural

Vineri, 27 septembrie, TVR Cultural a difuzat, în direct de la Ateneul Român, concertul final al Masterclass-ului de dirijat, organizat de ...

Concursul „Enescu”: Roman Lopatynskyi, unul dintre cei mai lăudați tineri muzicieni din Ucraina, este câștigătorul Secțiunii „Pian”

Muzicianul Roman Lopatynskyi, din Ucraina, a fost desemnat câștigătorul Secțiunii „Pian” din cadrul Concursului Internațional „George Enescu” - ...

Concursul „Enescu”: TVR Cultural a difuzat, în direct, finala la pian

TVR Cultural a difuzat în 22 septembrie, de la ora 18.00, finala Secțiunii „Pian” din cadrul Concursului Internațional „George Enescu”. Cei trei ...