loader
Foto

„Mic dejun cu un campion”: Horia Roman Patapievici, în dialog cu Daniela Zeca Buzura (2018) | VIDEO

Între 27 noiembrie și 1 decembrie, TVR Cultural a redifuzat dialogurile Danielei Zeca Buzura cu canotoarea Elisabeta Lipă, criticul literar Nicolae Manolescu, dirijorul Tiberiu Soare, scriitorul și filosoful Horia Roman Patapievici și istoricul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române. Emisiunea „Mic dejun cu un campion” este difuzată de luni până vineri și duminică, de la ora 10.00.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea „Mic dejun cu un campion”

Canotoarea Elisabeta Lipă (ediție din 2018)

  • Luni, 27 noiembrie, ora 10:00

Elisabeta Lipă, invitată la „Mic dejun cu un campion” în 2018, spunea despre sine că s-a născut „într-o zi de hram”, adică în octombrie, de Sf. Dumitru, „dar nu m-am crezut aleasă. Am muncit pe viaţă şi pe moarte pentru tot ce am obţinut”.

Elisabeta Lipă s-a pregătit de la 16 ani să devină un mare nume în sport, să surclaseze, cu performanţele ei individuale şi cu cele ale canotajului românesc, pe cele mai bune sportive ale lumii. Şi a reuşit. A şi renunţat de vreo trei ori. A revenit de fiecare dată , stabilind recorduri nu numai de performanţă sportivă, ci şi umană. Este motorul acestui sport în ţara noastră, în prezent președinta Federației Române de Canotaj.

Este legitimată la Clubul Dinamo, este general al Armatei Române, a fost ministrul Sportului în Guvernul Cioloș.

Este un exemplu de anduranţă sportivă şi fair-play, un munte de perseverenţă şi ambiţie - adică acele calităţi care clădesc un spirit de campion.

***

Nicolae Manolescu - critic literar (ediție din 2018)

  • Marți, 28 noiembrie, ora 10:00

Format la şcoala lui George Călinescu şi Alexandru Piru, Nicolae Manolescu şi-a urmat iluştrii profesori într-un mod diferit şi excepţional. A debutat cu poezie, dar şi-ar fi dorit să scrie romane. A fost invitat la „Mic dejun” pentru că, alături de alţi intelectuali contemporani, lasă în urma sa o moştenire relevantă: cărţi, mii de articole, emisiuni de televiziune (cele mai multe aflate în arhiva TVR – şi amintim aici doar celebra „Teleşcoală”, un instrument de real ajutor pentru descifrarea literaturii române), intervenţiile adecvate în cadrul Senatului României dar, mai ales, generaţiile de studenţi care s-au format sub îndrumarea sa.

Un critic literar de temut, un profesor adulat, un scriitor căruia nu-i lipseşte pana ascuţită, un promotor al literaturii române în toate formele, un om politic implicat în prima decadă a noului val după 1989, fondator al Partidului Alianţa Civică, propus pentru preşedinţia României la acea dată, senator, ambasador UNESCO, preşedinte în exerciţiu al Uniunii Scriitorilor, într-un cuvânt, un om de valoare, care s-a retras pe dealurile Mărcuşului din Câmpulung Muscel pentru a fi cu sine şi cu cărţile pe care le iubeşte atât.

Nicolae Manolescu ne destăinuie că este un timp în care cercul vieţii sale s-a rotit de prea multe ori şi are nevoie de puţină detaşare pentru a rezuma o viaţă plină: de prieteni şi de duşmani, de experienţe - unele ireconciliabile, de patimi, de un destin care se poate rezuma în doar două cuvinte: cultura română. Nicolae Manolescu crede în drumul său şi, de aceea, chiar dacă vârsta îşi spune cuvântul, el rămâne acelaşi om implicat nu numai în scrisul românesc, ci şi în parcursul democratic al României.

Îl puteți urmări pe Nicolae Manolescu la TVR Cultural în fiecare sâmbătă, în postura de gazdă a emisiunii „România literară TV”.

***

Dirijorul Tiberiu Soare (ediție din 2018)

  • Miercuri, 29 noiembrie, ora 10:00

Tiberiu Soare este unul dintre cei mai apreciaţi dirijori ai România şi nu numai. Este conferențiar universitar doctor al Universitătii Naţionale de Muzică Bucureşti, Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală, în cadrul departamentului Dirijat, Muzică Religioasă și Instrumente Complementare.

Cu o solidă educaţie muzicală, el este deschis la experimentele muzicii contemporane. Studiază şi dirijează concerte de muzica clasică, dar iubeşte şi muzica rock. Nu s-a dat în lături să fie ghid în emisiuni de televiziune, precum „Mituri muzicale româneşti”, menite să-i facă pe oameni să înţeleagă, să iubească muzica, să-i determine să vină în sălile de concert. Încurajează tinerele talente – fiind direct împlicat în proiectele Fundaţiei „Principesa Margareta” – scrie cursuri, ţine prelegeri fără a fi preţios şi doct, ci foarte aproape de tinerii muzicieni.

În mai 2018, Casa Regală a României i-a acordat distincția „Ordinul Coroana României în Grad de Ofițer”.

Horia Roman Patapievici – scriitor, filozof şi cercetător (ediție din 2018)

  • Joi, 30 noiembrie, ora 10:00

Iubit de unii, discreditat de alţii, Horia Roman Patapievici a fost şi este un intelectual intransigent, cu sine şi cu cei din jur. Opiniile sale deranjează de multe ori, dar nu pot fi trecute cu vederea. Incită la o reflecție continuă, iar ideile puse în discuţie sunt de multe ori dezbătute cu o patimă mult prea apăsată.

Lecturile serioase, dezbaterile lipsite de formalism, impregnate de o reală profunzime, alăturarea cu personalităţi notorii ale culturii române sau cu colegi de generaţie, bursele şi călătoriile de studii au conturat în timp un intelectual autentic care a devenit un reper.

După cei 60 de ani pe care i-a împlinit, Horia Roman Patapievici s-a retras discret din lumina activităţilor publice şi încearcă să recupereze timpul, dedicându-se scrisului. Pregăteşte noi cărţi, fără a se mai afişa atât de direct în presă. Nu se sfieşte să fie la fel de acid ca întotdeauna, dar măsura vârstei se face simţită într-o nostalgică introspecţie.

TVR Cultural redifuzează, de luni până vineri, de la ora 11.00, dialogurile lui Horia Roman Patapievici cu importanți oameni de cultură, înregistrate în cadrul emisiunii „Înapoi la argument”.

***

Ioan Aurel Pop, istoric, președintele Academiei Române (ediție din 2018)

  • Vineri, 1 decembrie, ora 10:00

Unul dintre cei mai titraţi istorici români contemporani, Ioan Aurel Pop, profesor de istorie de la Facultatea de Istorie a Universităţii Babeș Bolyai din Cluj, este cel mai tânăr academician, având în portofoliu peste 50 de titluri ştiinţifice.

Centenarul trebuie să arate că avem simţ de ceremonie şi o solemnitate a recunoştinţei. Poporul acesta – ca şi alte popoare – n-a fost mereu pe şuvoiul de succes al istoriei, dar a reuşit ceva unic, într-un moment de o mare gravitate: Marea Unire de la 1918, care este punctul astral al istoriei naţionale”, spunea Ioan Aurel Pop, invitat la „Mic dejun”, în 2018.

 

 

 
Concursul „Enescu”: Concertul final al Masterclass-ului de dirijat, un regal de muzică simfonică, în direct la TVR Cultural

Vineri, 27 septembrie, TVR Cultural a difuzat, în direct de la Ateneul Român, concertul final al Masterclass-ului de dirijat, organizat de ...

Concursul „Enescu”: Roman Lopatynskyi, unul dintre cei mai lăudați tineri muzicieni din Ucraina, este câștigătorul Secțiunii „Pian”

Muzicianul Roman Lopatynskyi, din Ucraina, a fost desemnat câștigătorul Secțiunii „Pian” din cadrul Concursului Internațional „George Enescu” - ...

Concursul „Enescu”: TVR Cultural a difuzat, în direct, finala la pian

TVR Cultural a difuzat în 22 septembrie, de la ora 18.00, finala Secțiunii „Pian” din cadrul Concursului Internațional „George Enescu”. Cei trei ...