loader
Foto

Ediție de colecție „Mic dejun cu un campion”: Aurora Liiceanu, în dialog cu Daniela Zeca Buzura (ediție din 2019) | VIDEO

Între 4 și 10 decembrie, TVR Cultural a redifuzat dialogurile Danielei Zeca Buzura cu fostul președinte al României, Emil Constantinescu, istoricul Adrian Cioroianu, medicul diabetolog Simona Tivadar, scriitorul Dan Pavel și psihologul Aurora Liiceanu.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea „Mic dejun cu un campion”

Emil Constantinescu - profesor universitar, politician, fost președinte al României (ediție din 2018)

  • Luni, 4 decembrie, ora 10:00

Din 1996 până în 1990, a fost lector al Facultății de Geologie, din cadrul Universității Bucureșt. În prezent, este profesor emerit, la Departamentul Mineralogie.

A fost președinte al Consiliului Național al Rectorilor și membru al Asociației Internaționale a Președinților de Universități. A scris 12 cărți despre mineralogie și a publicat în numeroase reviste științifice.

După Revoluție, a intrat în politică. A fost membru fondator și vicepreședinte al Alianței Civice. În 1996, sub sigla Convenției Democratice, a candidat și a câștigat alegerile prezidențiale. A fost singurul președinte al României care nu a mai candidat la un al doilea mandat.

De mandatul său se leagă vizita lui Bill Clinton în România, primul președinte american care vizita țara noastră după Revoluție. Totodată, în 1999, la inițiativa lui Emil Constantinescu, Parlamentul României a dat drept de survol prin spațiul aerian al României către Iugoslavia, acest acord facilitând aderarea României la NATO și deschiderea negocierilor de aderare la UE.

Din 2017, Emil Constantinescu este președintele Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, înființat cu sprijinul politic al lui Călin Popescu Tăriceanu, contestat la vremea respectivă de premierul de atunci, Dacian Cioloș.

***

Adrian Cioroianu - istoric, istoric, profesor la Facultatea de Istorie, din cadrul Universității București (ediție din 2018 )

  • Marți, 5 decembrie, ora 10:00

Adrian Cioroianu - profesor la Facultatea de Istorie a Universității din București, cercetător, scriitor, moderator, fost ambasador, fost delegat permanent al României pe lângă UNESCO până în 2020 și ministru de Externe în Guvernul Tăriceanu, fost europarlamentar și senator.

Adrian Cioroianu a discutat cu Daniela Zeca Buzura la „Mic dejun cu un campion”, în 2018, despre greşelile pe care nu ar trebui să le repetăm după prima sută de ani de modernitate a României întregite.

„Istoria nu se termină niciodată. Cine afirmă că, în condiţii prielnice, putem vedea luminiţa de la capătul tunelului nu ştie ce spune. Mereu vor fi probleme. Ele se succed încontinuu. Sunt mereu aceleaşi, altfel. Asta e istoria”, explica Adrian Cioroianu.

În lucrarea sa, „Un centenar și mai multe teme pentru acasă”, acesta spune că aspectele esenţiale ale istoriei României care ne marchează grav în acest moment sunt: simţul hipercritic al românului, declinul catastrofal al demografiei, determinismul geografic, globalizarea care ne vindecă de patriotism, intelectualitate şi educaţie, politizare şi corupţie, ciclicitatea istoriei, criza leadership-ului la nivel global şi dispariţia liderului providenţial, transformarea sistemelor politice. Toate acestea sunt teme care au marcat spaţiul public de acum 100 de ani, rămase la fel de actuale şi astăzi.

Adrian Cioroianu prezintă, din anul 2013, emisiunea „5 minute de istorie” la Televiziunea Română.

***

Dr. Simona Tivadar - medic diabetolog, de boli de nutriţie şi metabolice (ediție din 2018)

  • Miercuri, 6 decembrie, ora 10:00

„O prestigioasă editură din România a contactat-o pe invitata acestei ediţii şi i-a propus să-şi adune textele într-o carte, adăugând: „Pentru că aveţi umor, aveţi vervă şi aveţi dreptate”, este prezentarea pe care i-o făcea, în 2018, Daniela Zeca, invitatei sale, medicul diabetolog Simona Tivadar.

Ea nu este doar un medic renumit, ci şi o scriitoare cu mult umor şi cu o infinită ironie. Cartea sa, „Medicină, nutriție și bună dispoziție”, apărută în 2018, este dovada clară că medicul este dublat de un om cu un ascuţit simţ al ironiei şi un condeier redutabil. Şi-a dorit o carieră în jurnalism, dar a devenit un doctor foarte căutat.

Din ce în ce mai mult, „omul a ajuns să se desfiinţeze pe sine programat”, nota Simona Tivadar, iar ea deconspiră felul prin care s-a ajuns la această situație.

***

Dan Pavel – scriitor și filosof (ediție din 2019)

  • Joi, 7 decembrie, ora 10:00

Dan Pavel face parte din elita intelectuală a României actuale. Fin analist şi un bun cunoscător al istoriei ideilor şi tendinţelor în sociologia şi politologia mondială, prof. Dan Pavel acoperă domenii de referinţă care ilustrează mutaţia conceptelor contemporane, dominate de tehnologie, şi fluxul informaţional care au transformat planeta la nivel global.

Este un autor prolific, care-şi programează timpul cu o rigurozitate disciplinată: documentare, lectură şi scris. Dincolo de toate acestea este foarte vizibil şi activ în societate, implicându-se în campanii menite să pună pe traiectorie conceptele enunţate.

Dan Pavel dovedește că legăturile subtile dintre evenimente, conexiunile politice şi economice la nivel mondial ţin, de cele mai multe ori, de un mic detaliu prin care se pot amorsa sau dezamorsa situaţii de o nebănuită complexitate, cu consecinţe greu de bănuit. Cu o scriitură abordabilă, o fină şi atentă analiză, o carismă a comunicării şi o rară disciplină de studiu, Dan Pavel este considerat astăzi unul dintre cei mai importanţi oameni ai timpului său.

„După 1989, după ce a căzut comunismul, am făcut numai ce mi-a plăcut”, spunea Dan Pavel.

***

Aurora Liiceanu - psiholog și scriitoare (ediție din 2019)

  • Vineri, 8 decembrie, ora 10:00

Cineva ar spune că Aurorei Liiceanu îi vine uşor să dea „lecţii”. Impropriu, pentru că autoarea nu şi-a dorit niciodată o asemenea intreprindere. Ea ne serveşte doar lecţii de viaţă exemplificate cu elocinţă şi o bună intuiţie a firii umane.

Şi mai are şi acea calitate incontestabilă de a observa în linişte, de la distanţă, şi de a pune sub lupă, comportamente, situaţii, personaje cărora le dedică cu largheţe paginile cărţilor sale. Rezultă idei scânteietoare, scrise minunat, transpuse parcă într-un scenariu demn de un creator de film, pentru că lectura cărţilor sale este un semn al încântării şi al exerciţiului intelectual de cea mai bună calitate.

 

 

 
Concursul „Enescu”: Concertul final al Masterclass-ului de dirijat, un regal de muzică simfonică, în direct la TVR Cultural

Vineri, 27 septembrie, TVR Cultural a difuzat, în direct de la Ateneul Român, concertul final al Masterclass-ului de dirijat, organizat de ...

Concursul „Enescu”: Roman Lopatynskyi, unul dintre cei mai lăudați tineri muzicieni din Ucraina, este câștigătorul Secțiunii „Pian”

Muzicianul Roman Lopatynskyi, din Ucraina, a fost desemnat câștigătorul Secțiunii „Pian” din cadrul Concursului Internațional „George Enescu” - ...

Concursul „Enescu”: TVR Cultural a difuzat, în direct, finala la pian

TVR Cultural a difuzat în 22 septembrie, de la ora 18.00, finala Secțiunii „Pian” din cadrul Concursului Internațional „George Enescu”. Cei trei ...