loader
Foto

Cercetătoarea Simona Preda, la „Mic dejun cu un campion”: Într-o societate patriarhală, femeile frumoase au de muncit dublu | VIDEO

Între 9 și 15 octombrie, TVR Cultural a redifuzat dialogurile Danielei Zeca Buzura cu preotul Nicolae Bordașiu, dr. Cristian-Radu Jecan, actorul Ion Dichiseanu, Cristian Tudor Popescu, dr. Theodor Cebotaru și cercetătoarea Simona Preda. Emisiunea „Mic dejun cu un campion” este transmisă la TVR Cultural de luni până vineri și duminică, de la ora 10.00.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii „Mic dejun cu un campion”

 

Preotul Nicolae Bordașiu (1924-2018) - ediție din 2015

  • Luni, 9 octombrie, ora 10:00

În 2015, interlocutorul Danielei Zeca Buzura la „Mic dejun cu un campion” a fost părintele Nicolae Bordașiu, de la Biserica Sf. Silvestru din București.

Nicolae Bordașiu (1924-2018), preot și profesor de teologie, a făcut parte din grupul „Rugul Aprins”, format din călugări, dintre care unii aveau un trecut legionar. A fost vânat de Securitate și a făcut închisoare între 1955 și 1964.

A fost decorat în 2017 cu cea mai înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe Române, Crucea Patriarhală.

 

Dr. Cristian-Radu Jecan – medic în chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă - ediție din 2017

  • Marți, 10 octombrie 2023, ora 10.00

Dr. Cristian – Radu Jecan este o personalitate recunoscută în elita medicală românească şi internaţională. Medic căutat nu doar pentru vocaţia sa de doctor, ci şi pentru spiritul său deschis la nou şi comunicativ, pentru sinceritatea şi totodată, delicateţea cu care îşi întâmpină şi îşi tratează pacienţii, Dr. Jecan este foarte preţuit atât de colegi cât şi de studenţii săi.

Operaţiile în domeniul chirurgiei plastice, estetice şi al microchirurgiei reconstructive pe care le practică au reprezentat şansa multor pacienţi la o viaţă normală. Tehnici revoluţionare, o aparatură modernă, de cea mai înaltă clasă, o echipă sudată, capacitatea de manageriere şi efort continuu, un discurs aplicat, pre şi post operator cu pacienţii şi cu echipa sa, şi, de ce nu, o carismă personală, toate acestea fac din doctorul Jecan nu numai o somitate în materie, ci ne dezvăluie un om deschis, corect și capabil de o înţelegere specială a situaţiilor delicate.

Ion Dichiseanu, actor (1933-2021) - ediție din 2017

  • Miercuri, 11 octombrie, ora 10.00

„În anii ’60, se spunea: doi erau frumoşii României, Piersic şi Dichiseanu. Azi, după mai bine de jumătate de veac de carieră şi Premiul Gopo decernat pentru întreaga activitate, Ion Dichiseanu este un actor complet’’, aprecia Daniela Zeca Buzura, în 2017, când l-a avut invitat pe Ion Dichiseanu la „Mic dejun cu un campion”.

Ion Dichiseanu (1933 – 2021) era o prezenţă fermecătoare, strălucitoare şi discretă, aristocratică şi populară în acelaşi timp. Mândru de familia sa, de prieteni, de cariera sa, de oamenii cu care s-a însoţit pe scenă şi în afara ei.

„Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel” este primul volum de memorii apărut la editura Polirom în 2016 – o memorie romantică ce dezvăluie nu numai o iubire aprinsă, dar şi suflul unei epoci pline de contradicţii. O carte scrisă cu plăcere şi bucurie.

Urmarea? Un nou volum publicat la doar un an distanţă, în 2017, la aceeași editură: „Adevărul e mai frumos decât legenda (...) iar trecutul se revarsă în prezent, iar prezentul se întoarce în trecut. Peste aceste amintiri nu va cădea niciodată cortina”.

 

 

Cristian Tudor Popescu, jurnalist și scriitor - ediție din 2017

  • Joi, 12 octombrie, ora 10:00

O personalitate care ştie să dialogheze, să şocheze, să farmece, într-un cuvânt, un om lângă care, timpul, trece pe neobservate.

Cristian Tudor Popescu recunoaşte: „Asta m-a obsedat întotdeauna, luciditatea’’. Este bisturiul cu care taie, fără anestezie, burta rechinilor. Şi nu de dragul polemicii care face audienţă, ci pentru că cineva trebuie s-o facă şi pe asta, cu orice risc. Cristian Tudor Popescu a mărturisit, şi nu o dată, că mentorul său a fost Iosif Sava, realizatorul Seratelor Muzicale TV, un om de o cultură enciclopedică, care trăia cu adevărat vocaţia pe care o avea şi care nu se sfia să puncteze dureros traumele societăţii româneşti. A fost un model de la care nici Cristian Tudor Popescu nu a abdicat până acum şi nici nu o va face.

Dovadă stau nu numai apariţiile sale televizate, ci şi cărţile, blogul personal, interviurile sau atitudinea sa nonconformist de normală.

Întâlnirea din 2017 a avut ca punct de plecare o carte pe care CTP tocmai o publicase: „Viața și opera”.

 

 

Dr. Theodor Cebotaru, medic chirurg cardiolog şi profesor - ediție din anul 2017

  • Vineri, 13 octombrie, ora 10:00

„Nu admite că există o metafizică a intervenţiei pe cord bătând. Dr. Theodor Cebotaru se consideră, cu modestie, ceasornicarul celui mai de preţ orologiu, inima umană”, îl prezenta Daniela Zeca pe medic, în 2017.

Theodor Cebotaru are două vene principale prin care pulsează în flux continuu zestrea sa nativă: una este Moldova de peste Prut, încărcată cu atâta emoţie, istorie şi legendă şi o alta, peste care s-a grefat perfect această dăruire latentă, şi anume Clujul anilor de formare profesională. Două surse atât de diferite care au clădit un om şi un profesionist deosebit. Dr. Cebotaru îşi împarte viaţa între Cluj, unde se află familia şi unde mai acordă consultaţii şi clinica din Bucureşti.

Alături îi sunt soţia, medic oncolog, şi fiica, tânără studentă la Medicină. E un microb care s-a luat din familie. Preţul este unul pe care doctorul Cebotaru îl plăteşte din plin: o viaţă pe drum, multe satisfacţii profesionale, puţin aer curat în puţinele clipe petrecute în curtea casei, doi prieteni patrupezi, o mamă nonagenară pentru care nu a părăsit niciodată definitiv România şi muzica - pansament pentru suflet. Dar nu îi pare rău.

Simona Preda - cercetătoare, scriitoare (ediție din mai 2023)

  • Duminică, 15 octombrie, ora 10.00

„Cred că, într-o societate patriarhală, femeile frumoase au de muncit dublu, pentru că trebuie să demonstreze că nu sunt doar frumoase, ci trebuie să se facă şi ascultate. Nu doar privite. Pe undeva, frumuseţea încurcă’’, a explicat Simona Preda, invitata Danielei Zeca Buzura la „Mic dejun cu un campion”.

A studiat filosofia, istoria artei, jurnalismul şi istoria. Lucrarea sa de doctorat, cu care a debutat editorial, „Patria română, ţară de eroi” – care prelua un îndemn mobilizator din 1982 - prefaţată de Vladimir Tismăneanu, a lansat-o, certificându-i valoarea.

„Am fost o pionieră care se visa prinţesă”, a mărturisit cu sinceritate Simona Preda, care ne-a restituit câteva figuri puternice şi influente ale Casei Regale, aristocraţiei şi ale intelectualităţii româneşti. Un subiect tabu timp de decenii.

Regina Maria, Regina Elena, Maruca Cantacuzino, Martha Bibescu, suita de oameni de cultură care colora o atmosferă atât de necunoscută nouă, sunt cât se poate de reale şi devin, prin harul de scriitoare şi acribia de cercetătoare ale Simonei Preda, personaje despre care putem citi astăzi cu lejeritate şi interes.

 

 

 

 
Concursul „Enescu”: Concertul final al Masterclass-ului de dirijat, un regal de muzică simfonică, în direct la TVR Cultural

Vineri, 27 septembrie, TVR Cultural a difuzat, în direct de la Ateneul Român, concertul final al Masterclass-ului de dirijat, organizat de ...

Concursul „Enescu”: Roman Lopatynskyi, unul dintre cei mai lăudați tineri muzicieni din Ucraina, este câștigătorul Secțiunii „Pian”

Muzicianul Roman Lopatynskyi, din Ucraina, a fost desemnat câștigătorul Secțiunii „Pian” din cadrul Concursului Internațional „George Enescu” - ...

Concursul „Enescu”: TVR Cultural a difuzat, în direct, finala la pian

TVR Cultural a difuzat în 22 septembrie, de la ora 18.00, finala Secțiunii „Pian” din cadrul Concursului Internațional „George Enescu”. Cei trei ...