loader
Foto

„Mic dejun cu un campion”: Muzicianul Laurențiu Constantin, în dialog cu Daniela Zeca Buzura, în ultima zi a anului 2023 | VIDEO

În ultima săptămână a anului, TVR Cultural le-a adus telespectatorilor dialogurile dintre Daniela Zeca Buzura și moderatorii Cătălin Ștefănescu, Marina Constantinescu, Irina Păcurariu, cântărețele Corina Chiriac și Paula Seling, actorul Mihai Gruia Sandu și muzicianul Laurențiu Constantin.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii „Mic dejun cu un campion”

Cătălin Ștefănescu, Marina Constantinescu, Irina Păcurariu - realizatori TVR (ediție din 2022)

  • Luni, 25 decembrie, ora 10.00

TVR Cultural redifuzează ediția specială „Mic dejun” din 2022, în care invitații Danielei Zeca Buzura au fost Cătălin Ştefănescu – moderatorul şi realizatorul „Garantat 100%”, Marina Constantinescu – gazda emisiunii „Nocturne”, producții difuzate la TVR1, şi Irina Păcurariu, realizatoarea şi moderatoarea emisiunii „Reţeaua de idoli”, difuzată la TVR2.

Cei patru moderatori ai Televiziunii Române au discutat despre experiența acumulată în cei 30 de ani de presă și analizează și impactul pe care l-a avut Revoluția Română asupra societății, dar și asupra lor, ca oameni.

***

Cătălin Ștefănescu - realizator TVR (ediție din 2017)

  • Marți, 26 decembrie, ora 10:00

Cătălin Ștefănescu și Daniela Zeca Buzura au inversat rolurile la „Mic dejun”, într-o ediție din anul 2017. Tema discuției: lansarea celei de-a doua ediții a „Trilogiei Orientale” a Danielei Zeca Buzura, la Gaudeamus.

Daniela Zeca Buzura este realizatoare de televiziune, jurnalistă, redactor-şef şi, apoi, directoare a TVR Cultural timp de nouă ani, profesoară la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Bucureşti, autoare de lucrări de specialitate și scriitoare.

***

Cântăreața Corina Chiriac (ediție din 2019)

  • Miercuri, 27 decembrie, ora 10:00

„Sunt un scorpion ambiţios. Nu-mi place să pierd”, spunea Corina Chiriac, cântăreață, compozitoare, textieră și actriță, invitată la „Mic dejun” în anul 2019.

La cei peste 70 de ani împliniţi, Corina Chiriac este un exemplu de vitalitate, dăruire pentru meserie, un interlocutor fascinant, un tezaur de amintiri. Urmărind-o, sentimentul cel mai acut este că nu a spus încă totul, că am mai putea sta la discuţii ore bune fără a avea pretenţia că am acoperit toate resursele sale.

În 1965 debutează la radio într-o emisiune care prezenta concursul „Debuturi”, de la Casa de Cultură a Studenţilor „Grigore Preoteasa”, din Bucureşti. Corina Chiriac, încă elevă la Şcoala de Muzică nr. 1, unde studia pianul şi vioara, câştiga premiul de popularitate al celui mai tânăr concurent.

Dar debutul oficial avea să aibă loc în 1970, la concursul „Steaua fără nume”, organizat de TVR, unde obţinea nota 10. Este şi anul primei ieşiri internaţionale, la „Zilele culturii române”, în Polonia, pentru ca„ după doar un an, în 1971 să câştige trofeul „Cerbul de bronz”, la Festivalul Internaţional de Muzică Uşoară „Cerbul de Aur”, de la Braşov, şi momentul în care îi apare primul single la Electrecord, unul dintr-o serie lungă de albume muzicale care-i vor puncta cariera.

Corina Chiriac a fost una dintre primele vedete ale României. Apariţiile sale scenice erau marcate de talent, frumuseţe, eleganţă, o mişcare scenică expresivă, exersată cu siguranţă la clasa de actorie de la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, pe care l-a absolvit în 1972.

Dovada preţuirii sale şi a încrederii că poate face faţă cu brio unor show-uri de televiziune complexe este şi alegerea ei, în 1975, pentru prima emisiune – duplex (România - Iugoslavia) a Televiziunii Române, care s-a difuzat la televiziunile naţionale în acelaşi timp.

Cu toate că era deja o artistă importantă, un nume care ţine afişul – cum se spune – Corina Chiriac decidea, în 1988, să plece din ţară, dar a revenit, repornindu-şi cariera cu şi mai mult avânt.

A continuat să se impună pe piaţa muzicii româneşti, deşi vremurile şi gusturile s-au schimbat. A continuat să imprime, să compună, să primească noi compoziţii, să efectueze concerte şi turnee, să participle la spectacole şi show-uri de televiziune.

***

Mihai Gruia Sandu - actor, regizor, dramaturg şi profesor (ediție din 2021)

  • Joi, 28 decembrie, ora 10:00

După jumătate de veac de la acest rol, Mihai Gruia Sandu încă mai acordă autografe pentru Arlechino. Însă el cunoaşte mai bine ca oricine metafizica şi melancolia din spatele acestei măşti.

„Se face deseori confuzia dintre actor şi rolul pe care îl interpretează. Se consideră că, dacă eşti actor comic, eşti un om neserios. Mi s-a întâmplat deseori. Mai ales la faţa mea”, spunea Mihai Gruia Sandu, invitat la „Mic dejun” în 2021.

Actor de teatru, film, radio şi de televiziune – emblematice rămân emisiunile la care a participat: „Arlechino”, emisiune difuzată la TVR 1, 1991 – 1996, „Bun de tipar”, „Star bucătar”, „Convinge-mă”-, dar şi profesor dăruit cu bucuria de a împărtăşi meseria celor mai tineri aspiranţi, Mihai Gruia Sandu este copleşit de admiraţia publicului. Şi, cu toate acestea, afirma răspicat: „Nu cred în notorietate, mi se pare o problemă fals pusă. La ce vedete sunt astăzi în România, mi se pare de prost gust să te consideri vedetă. Este o confuzie, toată lumea caută nişte valori care nu există”.

Predă şi pune în scenă spectacole prizate de public, în care îi distribuie pe studenţii săi, pe care îi pregăteşte nu numai pentru cariera artistică, ci şi pentru viaţă. Ca regizor, la UNATC a montat, de-a lungul anilor, numeroase piese; a început să predea, la IATC, din 1988, „Arta Actorului”. Din 2003, este doctor în Arte al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică, Bucureşti, unde lucrează și în prezent.

A debutat ca actor în 1973 în serialul de televiziune „Bufetul La Senat”, ca dramaturg în 1985 cu piesa „Dragostea pusă la încercare”. Unul dintre rolurile preferate a fost cel din filmul „Moromeţii”, în regia lui Stere Gulea, în 1988. A fost distribuit în peste 30 de producţii cinematografice, a jucat o viaţă la teatrul „Lucia Sturza Bulandra”, a scris şi a pus în scenă multe spectacole, i-au apărut şi două cărţi: „Commedia dell’Arte – sursă a permanentei regenerări a teatrului”, publicată în 2004 la Editura Arvin Press, şi Trei paşi în scenă”, la Editura UNATC Press, în 2007.

***

Cântăreața Paula Seling (2019)

  • Vineri, 29 decembrie, ora 10:00

În decembrie 2019, invitată la „Mic dejun” a fost Paula Seling, solistă şi compozitoare, realizatoare de emisiuni radio și TV și reprezentanta României la Eurovision 2010 (alături de Ovi) şi 2014.

Încă din şcoală, a cântat în corul de copii, a participat la concursurile şcolare de profil. A crescut în spiritul credinţei, insuflat de o familie care a ştiut cum să-i sădească dragostea de viaţă şi rostul lumii, cu cântece de leagăn, cu colinde strămoşeşti, cu acordurile doinelor şi cu vuietul vântului. Deşi a terminat Şcoala Superioară de Jurnalism, nu a profesat niciodată.

În schimb, a studiat canto şi pian. Meticuloasă şi ambiţioasă, Paula Seling a participat regulat la tot felul de concerte şi concursuri: „Am învăţat foarte multe despre muzică prin participarea la concursuri naţionale de pian sau la nivel judeţean, la festivaluri şi concursuri de muzică corală. Succesul mi-a fost asigurat de aceste performanţe pe care le înregistram şi care mi-au dat siguranţă şi încredere în propriile forţe’’.

Aşa şi-a construit şi viaţa, şi cariera. Cu forţă, optimism, multă muncă, perseverenţă, har şi dar, n-a uitat o clipă de cei din jurul ei care o ocrotesc şi o iubesc necondiţionat. Dragostea şi muzica sunt cele mai frumoase daruri ale sale pe care le împarte şi cu cei apropiaţi şi cu marele public, care îi întoarce înmiit bucuria de a fi împreună.

***

Muzicianul Laurențiu Constantin, directorul Festivalului de Muzică Veche Bucureşti

  • Duminică, 31 decembrie, ora 10.00
  • Sezonul 18, episodul 12

Laurenţiu Constantin a fost mai întâi solist, membru al celebrului ansamblu coral „Madrigal”, şi, aşa cum mărturisea chiar el, „cum, la un moment dat, vine un timp al alegerii priorităţilor”, s-a reprofilat pe management cultural şi a înfiinţat, împreună cu clavecinista Raluca Enea ca director artistic, Festivalul de Muzică Veche Bucureşti, ce avea să devină un brand cultural cu recunoaştere internaţională.

Cu o experienţă de peste 20 de ani în management şi proiecte culturale, cu specializare în muzica clasică şi cea veche, în educaţie muzicală, patrimoniu, politici publice şi sisteme de finanţare în domeniul culturii, Laurenţiu Constantin este invitatul ultimei ediţii din sezonul al 18-lea de la „Mic dejun cu un campion”.

Laurențiu Constantin este și membru în Comitetul director al Reţelei Europene de Muzică Veche (REMA) și în Consiliul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, începând cu 2018.

 

 
Concursul „Enescu”: Concertul final al Masterclass-ului de dirijat, un regal de muzică simfonică, în direct la TVR Cultural

Vineri, 27 septembrie, TVR Cultural a difuzat, în direct de la Ateneul Român, concertul final al Masterclass-ului de dirijat, organizat de ...

Concursul „Enescu”: Roman Lopatynskyi, unul dintre cei mai lăudați tineri muzicieni din Ucraina, este câștigătorul Secțiunii „Pian”

Muzicianul Roman Lopatynskyi, din Ucraina, a fost desemnat câștigătorul Secțiunii „Pian” din cadrul Concursului Internațional „George Enescu” - ...

Concursul „Enescu”: TVR Cultural a difuzat, în direct, finala la pian

TVR Cultural a difuzat în 22 septembrie, de la ora 18.00, finala Secțiunii „Pian” din cadrul Concursului Internațional „George Enescu”. Cei trei ...