loader
Foto

Violistul Cristian Andriș, la Podcasturile „TVR#ENESCU”: „Rațiunea și simțirea sunt strict interconectate atunci când facem muzică” | VIDEO

TVR Cultural a redifuzat, în 24 februarie, dialogul Valentinei Băințan cu Cristian Andriș, violist, profesor și director artistic al Romanian Chamber Orchestra, înregistrat în cadrul emisiunii „Podcasturile TVR#Enescu”.

 

Valentina Băințan
Podcasturile TVR#ENESCU

Un text de Valentina Băințan

Cristian Andriș face parte din acea categorie de muzicieni care, după ce și-au perfecționat studiile peste hotare, s-au întors în România pentru a oferi, la rândul lor, din propria cunoaștere, tinerilor muzicieni aflați la început de drum.

Drumurile noastre s-au intersectat acum câțiva ani, când am descoperit în el un munte de bunătate. Și profesionalism la cel mai înalt nivel.

Cristian Andriș este omul care construiește mereu proiecte ce pot ajuta viitorul tinerei generații. Este muzicianul ce oferă mereu mai mult, încercând să facă ceva în plus pentru educația culturală și muzicală din România.

La „Podcasturile TVR#Enescu” a vorbit cu însuflețire despre cât este de importantă susținerea tinerilor, despre proiectele nenumărate pe care le derulează în prezent – toate fiind dedicate tinerei generații de artiști – dar și despre magia pe care o poate face muzica/studiul unui instrument în viața unui copil.

(w882) Cristi And

Cristian Andriș. Foto: TVR

Muzica îți oferă capacitatea de a fi multitasking. Și am aici un foarte mic exemplu: orice muzician are capacitatea de a scrie ceva la calculator, dar să se și gândească la ce urmează să facă în orele viitoare. Gândiți-va că noi, muzicienii, când cântăm la un instrument, suntem în mai multe dimensiuni diferite: în cea a partiturii, ascultăm prezentul, gândim viitorul, ne gândim la interpretarea ideală și coordonăm mișcările pe instrument. Sunt cel puțin cinci dimensiuni în care ne aflăm în fiecare secundă.

Creierul unui muzician este mai mult decât un hard disk de calculator, pentru că toată multitudinea de informații primită în timpul actului artistic trebuie să fie gândită și procesată de către acesta într-o viteză uriașă și, apoi, transmisă către corp. Cu toate că noi suntem interpreți și vorbim mereu foarte mult despre emoție, despre suflet, rațiunea și simțirea sunt strict interconectate atunci când facem muzică. Și mereu în alertă. Iar dezvoltarea cerebrală, în momentul în care învățăm să cântăm la un instrument, este fabuloasă”, a explicat Cristian Andriș.

(w882) Valentina

Valentina Băințan, realizatoarea „Podcasturilor TVR#Enescu”. Foto: TVR

***

Ladislau Cristian Andriș este un violist româno-elvețian născut în 1984 la Timișoara. De la vârsta de șapte ani urmează cursurile Colegiului Național de Artă ,,Ion Vidu”, studiind vioara și, apoi, viola, împreună cu mama sa, Monica Andriș, și cu unchiul său, lonel Bota. La20 de ani, părăsește România pentru a studia la Madrid – Escuela Superior de Musica Reina Soffa, Freiburg im Breisgau – Hochschule fur Musik, Lugano – Conservatorio de la Svizzera Italiana și Hamburg – Hochschule fur Musik und Theater, cu profesori precum Wolfram Christ, Bruno Giuranna, Gerard Causse, MariusNichiteanu, Diemut Poppen, David Quiggle și Jensen Horn Sim Lam. În 2009, obține diploma de studii artistice de la Universitatea de Muzică din Freiburg in Breisgau; în 2010, diploma de master în interpretare instrumentală, la Conservatorul din Lugano; iar în 2011 diploma de master de la Universitatea de Muzică din Hamburg, toate diplomele fiind obținute cu cea mai înalta distincție. Între 2009 și 2015, Ladislau Cristian Andriș a fost șeful partidei de violă al Orchestrei Române de Tineret și al Orchestrei Naționale Simfonice a României.

În prezent, este șeful partidei de violă la Orchestra of Europe, la Swiss Orchestra, la Romanian Chamber Orchestra și colaborator permanent al Orchestrei de Cameră din Zurich, Lucerne Festival Strings, Musikkollegium Winterthur și al ansamblului CHAARTS Chamber Artists. Ca parteneri de muzică de cameră, enumerăm muzicieni precum Robert Cohen, Boris Garlitzki, Gerhard Schulz, Dorin Marc, Alissa Margulis, Latica Honda Rosenberg, Isabel Charisius, Felix Renggli, Răzvan Popovici, Bernhard Hartog, Liviu Prunaru, Wolfram Christ, Andra Darzins, Marin Cazacu, Olaf Manninger, Marc Bouchkov, Alexander Kerr, Alberto Menchen, Alexander Buzlov și Ulrich Wolff.

Din anul 2014, este cadru didactic asociat la catedra de violă a Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara, iar în anul 2019 obține, la Universitatea Naționala de Muzică din București, titlul de doctor în muzică, cu distincția summa cum laude. La Editura Muzicală din București publică, în 2019, două cărți, „Concertul pentru violă și orchestră, de Bela Bartok: tradiție versus manuscris” și „O viziune analitică și interpretativă asupra Concertului pentru violă și orchestră de Cecil Forsyth”, titluri care se află în cele mai importante biblioteci muzicale din țară. A concertat ca solist alături de Orchestra Națională Radio, Hastings Philharmonic Orchestra, Orchestra Națională de Tineret a României, Orchestra Filarmonicii „Banatul” din Timișoara, Orchestra Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca și Filarmonica de Stat din Sibiu, alături de dirijorii Gabriel Bebeșelea, Cristian Mandeal, Radu Popa, Sascha Gozel și împreună cu violoniștii Alexandru Tomescu, Ștefan Tarara, loana Cristina Goicea și de clarinetistul Răzvan Poptean.

Din 2019, este director artistic al Romanian Chamber Orchestra, ansamblu care reunește, sub bagheta maestrului Cristian Măcelaru, unii din cei mai importanți muzicieni români din țară și din diaspora. Ladislau Cristian Andriș cântă la o violă construită de lutierul francez Charles Boullangier în anul 1885 și cu un arcuș realizat de Stephane Thomachot, potrivit biografiei publicate pe site-ul Romanian Chambers Orchestra.

***

Urmăriți podcastul mai jos:

 
Mayumi Kanagawa, câștigătoarea Concursului „Enescu” la vioară: M-am bucurat să interpretez concertul de Saint-Saëns

Muziciana Mayumi Kanagawa și-a exprimat recunoștința că a putut cânta pe scena Ateneului Român unul dintre concertele ei preferate, de Camille ...

Mayumi Kanagawa, lăudată pentru sunetul bogat și profund, câștigătoarea Secțiunii „Vioară”, la Concursul „Enescu”

Muziciana americană Mayumi Kanagawa a câștigat Concursul Internațional „George Enescu”, secțiunea „Vioară”, după ce a interpretat „Concertul nr. ...

Concursul George Enescu. Finala Secţiunii de vioară, transmisă în direct la TVR Cultural

Luni, 16 septembrie, de la ora 18.00, telespectatorii TVR Cultural au urmărit în direct Finala Secţiunii de Vioară a Concursului Internaţional ...