loader
Foto

Provocările unui nou an universitar în domeniul agriculturii și viticulturii | VIDEO

În contextul începerea unui nou an universitar, provocările și oportunitățile care se profilează pentru instituțiile de învățământ superior devin evidente.

 

Liviu Deceanu
Forum economic

Moderată de Liviu Deceanu, la ediția "Forum economic" au participat personalități marcante, precum prof. dr. Cornel Cătoi, rector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, și prof. dr. Adrian Maximilian Macri, prorector la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, pentru a aborda teme cruciale pentru viitorul educațional și de cercetare.
.

.
Una dintre temele centrale ale întâlnirii este finanțarea cercetării, considerată o provocare continuă. În contextul actual, accesibilitatea fondurilor pentru proiectele de cercetare devine esențială pentru dezvoltarea inovațiilor în agricultură și viticultură. Universitățile trebuie să îmbine resursele proprii cu parteneriate strategice, în scopul atragerii de investiții, cruciale pentru sustenabilitatea acestor domenii.

Un alt topic dezbătut este importanța investițiilor universitare, în special în stațiunea viticolă "Apoldia Maior". Inițiativa, care are la bază o abordare antreprenorială, demonstrează cum investițiile în viticultură nu doar că contribuie la dezvoltarea economică a regiunii, dar și la formarea de specialiști necesari în această industrie. Crearea unui mediu academic care să sprijine învățământul bazat pe practică este imperativă, având în vedere nevoia crescândă de experți în viticultură, într-un bazin viticol prosper precum Apold de Sus.

Vinea Apoldia Maior Fest, aflat la a III-a ediție, subliniază importanța culturii viticole în educația universitară și promovează interacțiunea dintre studenți, profesori și industria locală. Această inițiativă festivă devine, astfel, un cadru ideal pentru a crea legături între teorie și practică, consolidând conceptul de universitate antreprenorială.

Noul an universitar se conturează ca o etapă plină de provocări și oportunități în domeniile științelor agricole și viticulturii. Abordarea integrată a educației, cercetării și practicii se dovedește a fi esențială pentru a forma specialiști adaptabili la cerințele industriei și pentru a sprijini dezvoltarea durabilă a acesteia.

 
Concursul „Enescu”: Concertul final al Masterclass-ului de dirijat, un regal de muzică simfonică, în direct la TVR Cultural

Vineri, 27 septembrie, TVR Cultural a difuzat, în direct de la Ateneul Român, concertul final al Masterclass-ului de dirijat, organizat de ...

Concursul „Enescu”: Roman Lopatynskyi, unul dintre cei mai lăudați tineri muzicieni din Ucraina, este câștigătorul Secțiunii „Pian”

Muzicianul Roman Lopatynskyi, din Ucraina, a fost desemnat câștigătorul Secțiunii „Pian” din cadrul Concursului Internațional „George Enescu” - ...

Concursul „Enescu”: TVR Cultural a difuzat, în direct, finala la pian

TVR Cultural a difuzat în 22 septembrie, de la ora 18.00, finala Secțiunii „Pian” din cadrul Concursului Internațional „George Enescu”. Cei trei ...