loader
Foto

Galerie foto

Record de înscrieri la Concursul Internațional „George Enescu”. Cei mai tineri muzicieni înscriși, doar 13 ani

555 de tineri muzicieni, din 57 de țări, s-au înscris la Concursul Internațional „George Enescu”, fiind cel mai mare număr de participanți înscriși de la demararea sa, în  1958. Cei mai tineri muzicieni au 13 ani și s-au înscris la secțiunile vioară și violoncel, iar la secțiunea pian, cel mai tânăr concurent are 15 ani.

 

Din cei 555 de candidați, vor fi selectați câte 50 la fiecare categorie, care vor veni la București din 31 august și își vor susține repertoriul de concurs la Universitatea Națională de Muzică din București și la Ateneul Român.

Pentru secțiunea de compoziție și masterclass–ul de interpretare dirijorală, instrumentală și aprofundare în studiul muzicii, susținut de maestrul Cristian Măcelaru, înscrierile continuă până în 30 iunie 2024, menționează ARTEXIM, organizatorul Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”.

Dirijorul Cristian Măcelaru, directorul artistic al Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”, a arătat că „suntem extrem de încântați să anunțăm un număr record de 555 de concurenți înscriși la ediția a 19-a a Concursului Internațional George Enescu. Această participare extraordinară, cu candidați din 57 de țări, subliniază prestigiul internațional, în continuă creștere, al Concursului Enescu.

Este o dovadă a angajamentului nostru de a promova excelența muzicală și de a oferi o platformă de lansare pentru tinerii artiști talentați din întreaga lume. Ne bucurăm să vedem că eforturile noastre de a extinde aria de impact a concursului dau roade și așteptăm cu nerăbdare să fim martorii performanțelor extraordinare ale acestor muzicieni de excepție”.

Și ministra Culturii, Raluca Turcan, a salutat numărul record de înscriși pentru Concursul „Enescu”, apreciind că „ acest concurs este o sărbătoare a muzicii și a culturii, un prilej de a celebra talentul și dedicarea tinerilor artiști din întreaga lume. Așteptăm cu nerăbdare să îi întâmpinăm la București în perioada 31 august – 27 septembrie 2024”.

„În ultimele 72 de ore, echipa ARTEXIM a analizat, sortat și confirmat un număr impresionant de înscrieri la cele trei secțiuni instrumentale ale Concursului Enescu. Am primit 213 înscrieri la secțiunea violoncel, 195 înscrieri la secțiunea vioară și 147 de înscrieri la secțiunea pian. Suntem în strâns contact cu tinerii muzicieni pentru a finaliza procesul de înscriere, iar membrii desemnați ai juriilor sunt deja pregătiți pentru etapa de preselecție a candidaților, în urma căreia 50 de participanți din fiecare secțiune vor fi declarați eligibili pentru a se prezenta, începând cu data de 31 august, la București.

Aceștia vor susține repertoriul de concurs la Universitatea Națională de Muzică din București și la Ateneul Român. Suntem entuziasmați de interesul în continuă creștere pentru Concursul „Enescu” și așteptăm cu nerăbdare înscrierile pentru secțiunea de compoziție și pentru noul masterclass de interpretare dirijorală, instrumentală și aprofundare în studiul muzicii, susținut de maestrul Cristian Măcelaru. Termenul limită pentru aceste înscrieri este 30 iunie”, a precizat managerul ARTEXIM, Cristina Uruc.

150 de tineri muzicieni, din cei 555, vor veni la București pentru etapele preliminare

Până în de 10 iunie 2024, o comisie compusă din câte trei membri ai juriului celor trei secțiuni instrumentale, va evalua online materialele trimise de cei 555 de concurenți, iar în 14 iunie 2024 vor fi comunicate rezultatele preselecției. Cei 150 de tineri muzicieni considerați eligibili - primii 50 calificați în fiecare dintre cele trei secțiuni - sunt așteptați la București pentru a susține etapele preliminare de Concurs.

Primele două etape ale concursurilor pentru secțiunile vioară, violoncel și pian se vor desfășura la Universitatea Națională de Muzică București, iar semifinalele și finalele vor avea loc la Ateneul Român, după cum urmează:

În perioada 1-10 septembrie 2024 se va desfășura concursul pentru secțiunea violoncel, semifinala fiind programată în data de 8 septembrie iar finala în 10 septembrie 2024. Pentru ultima etapă, cei trei finaliști vor fi acompaniați de Orchestra Națională Radio, la pupitrul căreia va urca dirijorul Jonathan Bloxham.

Între 7-16 septembrie 2024 va avea loc concursul pentru secțiunea vioară. În 14 septembrie va avea loc semifinala, iar în 16 septembrie, dirijorul Alan Buribayev va urca la pupitrul Filarmonicii „George Enescu” și îi va acompania pe cei trei violoniști calificați în finala Concursului Enescu.

În perioada 13-22 septembrie vor putea fi urmăriți concurenții înscriși la secțiunea pian. Vineri, 20 septembrie, va avea loc semifinala competiției, iar Maestrul Christian Reif alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu” vor acompania cei trei finaliști pe 22 septembrie.

Cum puteți avea acces la Concursul „Enescu”

Accesul la primele două etape ale concursurilor, cât și accesul la semifinale este gratuit, fără a fi necesară o înregistrare prealabilă.

Pentru concertul de deschidere al Concursului Enescu, finalele cu orchestra și concertul de gală din 27 septembrie, biletele s-au pus deja în vânzare pe platforma eventim.ro, iar prețurile biletelor variază între 60 și 200 lei, fiind disponibile mai multe tipuri de bilete și abonamente.

Studenții, elevii și profesorii școlilor și universităților de muzică din toată țara beneficiază de acces gratuit, în baza legitimației școlare și de serviciu, în limita locurilor disponibile.

De asemenea, persoanele cu dizabilități, alături de însoțitorii lor, beneficiază de acces gratuit în limita locurilor disponibile, conform legii.

Brand cultural de țară și proiect cultural strategic la nivel național, Concursul Internațional „George Enescu” este finanțat de Guvernul României, prin Ministerul Culturii, și organizat de ARTEXIM.

Televiziunea Română este co-producător al Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”, alături de Societatea Română de Radiodifuziune și ARCUB, centrul Primăriei Municipiului București.

 
Concert extrordinar susținut de Lilya Zilberstein, una dintre cele mai cunoscute pianiste ale lumii, în 19 septembrie, la Ateneu

Lilya Zilberstein, una dintre cele mai cunoscute pianiste din lume și președinta juriului Secțiunii de Pian, în cadrul Concursului Internațional ...

„Podcasturile TVR#Enescu”: Valentina Băințan, în dialog cu dirijorul Wilson Hermanto | VIDEO

Sâmbătă, 8 iunie, la „Podcasturile TVR#Enescu”, Valentina Băințan l-a avut ca invitat pe dirijorul Wilson Hermanto.

Valentina Băințan, în dialog cu soprana Chen Reiss, „o voce perfectă Strauss”, la „Podcasturile TVR#Enescu” | VIDEO

La „Podcasturile TVR#Enescu”, de sâmbătă, 25 mai, Valentina Băințan a avut-o ca invitată pe soprana Chen Reiss, „o voce de o luminozitate și de o ...