loader
Foto

Uimitoarea poveste a Fanfare Ciocarlia, o trupă legendară care a cucerit lumea | VIDEO

Fanfare Ciocârlia, o trupă emblematică de muzică balcanică, a reușit să cucerească inimile multor spectatori din întreaga lume, devenind astfel o expresie vie a diversității culturale românești.

 

Vasile Hotea-Fernezan
Transilvania culturală

Al treilea şi ultimul episod este cu Henry Ernst şi cu multă muzică bună. Sâmbătă și duminică, de la ora 15:00, la TVR Cluj și online pe TVR+.
.

.
Originară din satul Zece Prăjini, situat în nord-estul României, formația este compusă din 12 lăutari de origine romă, ale căror abilități muzicale remarcabile le-au adus recunoaștere internațională. Fanfare Ciocârlia este adesea considerată un lider în domeniul genurilor Balkan Brass și Balkan Beats, având un impact semnificativ asupra peisajului muzical mondial.

Muzica formației este caracterizată de un ritm alert, energic și complex, reușind să captiveze audiențe de toate vârstele. Elementele distinctive ale stilului lor includ solo-uri saxofonice și trumpetistice, adesea executate la o viteză uluitoare, uneori depășind 200 de bătăi pe minut. Această rapiditate și dinamism sunt combinate cu o tonalitate estică unică, creând un amestec sonor care inspiră atât intensitate, cât și bucurie.

Henry Ernst, un important promotor al muzicii românești, a descris cum a descoperit acest fenomen cultural și a fost fascinat de originalitatea Fanfarei Ciocârlia. La „Transilvania Culturală”, Ernst a evidențiat modul în care muzica trupei transcede granițele, atingând oameni din diverse colțuri ale lumii. Concertele lor sunt experiențe efervescente, pline de energia pe care o emană membrii formației, care, cu instrumentele lor vechi și uzate, creează un sentiment de „haos controlat”.

Al doilea episod a fost cu Costica "Cimai" Trifan şi CANAF şi cu multă muzică bună.

.
Fanfare Ciocârlia nu este doar o trupă de muzică, ci un simbol al identității comunității rome, demonstrând, prin muzica sa vibrantă, frumusețea și complexitatea acestui patrimoniu cultural. Astfel, povestea Fanfarei Ciocârlia rămâne una uimitoare, un testament al puterii muzicii de a uni și de a inspira, transformând-o într-o legendă vie care continuă să cucerească lumea.

 
Biletele pentru Festivalul „Enescu”, puse în vânzare din 15 februarie

Melomanii vor putea cumpăra bilete pentru Festivalul Internațional „George Enescu” începând cu 15 februarie, de la ora 12.00. Prețurile variază ...

Orchestra Ukrainian Freedom, concert special la Festivalul „Enescu”

Orchestra Ukrainian Freedom, condusă de dirijoarea canadiană Keri-Lynn Wilson, care a pus bazele ansamblului imediat după invazia Rusiei, va ...

„Oedipe”, sub bagheta lui Tiberiu Soare, și spectacole de muzică clasică și arte vizuale, între atracțiile Festivalului „Enescu” 2025

Peste 4.000 de artiști vor fi prezenți la București, între 24 august și 21 septembrie, cu ocazia celei de-a XXVII-a ediții a Festivalului ...