loader
Foto

Premieră mondială la Concursul „Enescu”: Simfonia „Consolations”, în 31 august, în direct la TVR Cultural

Regal pentru melomani, sâmbătă, 31 august, în prima zi a Concursului Internațional „George Enescu”, ediția a XIX-a. În premieră mondială, pe scena Ateneului Român, se va auzi Simfonia Nr. 1 „Consolations”, a compozitorului coreean Shin Kim, sub bagheta dirijoarei Delyana Lazarova, în concertul care deschide prestigioasa competiție. Evenimentul începe la ora 18.00 și va fi difuzat în direct la TVR Cultural.

 

(w500)

Seara continuă cu un concert susținut de tinerii muzicieni Maria Marica (vioară), Benjamin Kruithof (violoncel) și Alexandra Segal (pian), care vor interpreta „Triplul Concert pentru vioară, violoncel, pian și orchestră”, al lui Paul Constantinescu, acompaniați de Orchestra Radio, și se va încheia cu „Poema Română”, a lui George Enescu. Concertele vor avea loc sub bagheta dirijoarei bulgare Delyana Lazarova.

Citiți și: Mari evenimente simfonice din cadrul Concursului Internaţional „George Enescu”, în direct la TVR Cultural

Povestea lucrării „Consolations”, compusă de Shin Kim: „O călătorie emoțională profundă”

Programul Concursului „Enescu” se deschide cu o premieră mondială: Simfonia Nr. 1 „Consolations”, compoziția coreeanului Shin Kim, câștigător al Premiului pentru muzică simfonică al Concursului „Enescu”, care este și prima simfonie a acestuia.

„Consolations” este o „călătorie emoțională profundă, reflectând realitățile întunecate și grele ale vieții umane, dar și lumina speranței și consolarea care vin în ciuda acestor obstacole. Cu cinci mișcări distincte, simfonia explorează spectrul complet al trăirilor umane, de la durere și suferință până la speranță și pace interioară, „Hymnus Caelestis”, ultima mișcare, încheind simfonia cu un imn ceresc, aducând lumină și liniște acestei călătorii muzicale”, potrivit unui comunicat al Concursului „Enescu”.

În compozițiile sale, Shin Kim atinge trei mari teme: religia, narațiunea și fenomenele psihologice, acordând o mare atenție accesibilizării muzicii simfonice clasice-contemporane pentru o categorie cât mai largă de public.

Citiți și: TVR Cultural, alături de Concursul Internațional „George Enescu”

(w882) Shin Kim

Shin Kim. Sursă foto: Dahee Zoe(De Hanyan) / Festivalul „Enescu”

Născut în Coreea de Sud, compozitorul Shin Kim, îmn vârstă de 29 de ani, este, în prezent, masterand la Academia Regală de Muzică din Londra, Marea Britanie, unde studiază sub îndrumarea profesorului Dr. Rubens Askenar. Anterior, a studiat la Universitatea de Arte din Coreea cu Byung-moo Lee și, timp de un an, a fost studentul lui Karlheinz Essl, la Universitatea de Arte din Viena.

Câștigător a două dintre cele mai importante concursuri de compoziție din Europa, Concursul „Enescu” și Concursul de la Geneva, Shin Kim este membru al Societății Internaționale a Muzicii Contemporane (ISCM), filiala sud-coreeană, și compozitor în rezidență al ansamblului SONOR XXI.

Tinerii muzicieni Maria Marica, Benjamin Kruithof și Alexandra Segal urcă pe scena Ateneului Român cu „Triplul concert pentru vioară, violoncel, pian și orchestră”

Cei trei tineri muzicieni, câștigători ai ediției precedente a Concursului Internațional „George Enescu”, vor fi acompaniați de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijoarei Delyana Lazarova.

Compoziția „Triplul concert pentru vioară, violoncel, pian și orchestră” a fost creată de Paul Constantinescu în ultimul său an de viață, în 1963, și este una dintre lucrările-reper ale componisticii românești. Alături de creația de muzică simfonică, muzică de cameră și vocală, Paul Constantinescu (1909-1963) a semnat de asemenea o serie de coloane sonore pentru filmele „O noapte furtunoasă” (1952), „O scrisoare pierdută” (1953) și „Moara cu noroc” (1956).

Prima înregistrare a „Triplului concert” i-a avut ca soliști pe Valentin Gheorghiu la pian, Ștefan Gheorghiu la vioară – câștigătorii premiului pentru cea mai bună interpretare a „Sonatei a 3-a pentru vioară și pian” de George Enescu în 1958 – și Radu Aldulescu la violoncel. Maestrul Iosif Conta s-a aflat la pupitrul Orchestrei Naționale Radio.

Violonista Maria Marica este câștigătoarea ediției din 2022 a Concursului Internațional „George Enescu”, iar în luna iunie a aceluiași an a câștigat Concursul „New Hope Grand Prix” din Cluj-Napoca. Marica a concertat în toată România, dar și în Franța, Italia, Portugalia, Cehia, Germania, Austria și Statele Unite, iar, în noiembrie 2023, recitalul său de la Ateneul Român a fost inclus în seria „Tineri interpreți de top”, a Uniunii Europene de Radiodifuziune. A susținut recitaluri camerale alături de mari interpreți, precum Marc Coppey, David Grimal, Alexander Sitkovetsky, Victor Julien-Laferrière, Solenne Païdassi, Philippe Cassard, printre alții.

(w882) Maria Mari

Maria Marica. Sursă foto: Alex Damian / Concursul Internațional „George Enescu”

În cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” din 2023, Maria Marica a interpretat la Ateneul Român „Dublul concert pentru vioară, pian și orchestră” de Mendelssohn, alături de pianista Alexandra Segal, și ea câștigătoare a Concursului „Enescu”. Maria Marica cântă pe o vioară realizată de Auguste Sébastien Philippe Bernardel în 1845, obținută printr-un împrumut privat.

Benjamin Kruithof se afirmă ca un instrumentist de prim-rang al generației sale. Câștigător al Concursului „George Enescu” din 2022, violoncelistul a primit titlul „Rising Star” din partea European Concert Hall Organisation (ECHO) pentru stagiunea 2024-2025, fiind nominalizat de Concertgebouw din Amsterdam și de Filarmonica din Luxemburg. În noiembrie 2023, Benjamin Kruithof a primit Premiul Publicului acordat de Festspiele Mecklenburg-Vorpommern.

(w882) Benjamin K

Benjamin Kruithof. Sursă imagine: Alex Damian / Concursul Internațional „George Enescu”

În calitate de solist, cele mai importante apariții recente și viitoare ale lui Kruithof includ concerte alături de Orchestra Filarmonicii din Luxemburg, Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra de Cameră din Luxemburg, Filarmonica Nordwestdeutsche Herford, Orchestra Simfonică din Liechtenstein. A susținut recitaluri la Concertgebouw din Amsterdam, Gasteig din München, Kings Place din Londra și la Sala Cortot din Paris, iar publicul din România l-a putut urmări anul trecut în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, alături de Orchestra de Cameră Est-Vest.

Pianista Alexandra Segal este câștigătoarea Concursului „Enescu” - ediția 2022 și laureată a numeroase concursuri internaționale. Artista de origine israeliano-ucraineană se bucură de o bogată activitate, susținând concerte în SUA, Germania, Franța, Italia, Spania, Elveția, Suedia, Israel, România, Austria, Polonia, Croația, Ucraina. A concertat în mai multe săli prestigioase, precum KKL Luzern, Ateneul Român, Sala Verdi, Filarmonica din Kiev, Muzeul de Artă din Tel Aviv și a fost difuzată în direct pe posturile naționale de radio și televiziune din România, Israel și Ucraina.

(w882) Alexandra

Alexandra Segal. Sursă imagine: Alex Damian / Concursul Internațional „George Enescu”

Segal a cântat cu Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra Simfonică din Ierusalim, Orchestra Simfonică din Haifa, Orchestra de Cameră din Kiev, Orchestra de Cameră Dogma, Orchestra Filarmonicii din Donețk, Orchestra de Cameră L’Appassionata, Orchestra de Cameră din Elblag, Orchestra Simfonică Raanana și Orchestra Simfonică a Școlii de Muzică Buchmann-Mehta, sub bagheta unor dirijori precum Avi Ostrowsky, Yoav Talmi, Kensho Watanabe, Vag Papian.

Citiți și: Acces gratuit pentru public în primele etape ale Concursului Internațional „George Enescu”

Seara se încheie cu „Poema Română”

George Enescu a scris „Poema Română” când avea doar 16 ani, însă se consideră că, prin această lucrare, trecuse deja pragul maturității. Prima audiție a „Poemei Române” a avut loc la Paris, în 6 februarie 1898.

„Este într-adevăr uimitor de observat ştiinţa orchestrală remarcabilă pe care o stăpâneşte acest tânăr, care are doar 16 ani. Este o lucrare care ar fi putut fi semnată de un maestru [...]. El a făurit o creaţie personală, ceea ce este o mare raritate a epocii noastre”, consemna „Nouvelle Revue Parisienne”, în 12 februarie 1898. „Din prima lovitură, acest tânăr a făurit o creaţie de maestru şi a fost călduros sărbătorit”, scria și A. Boisard, în „Le Monde Illustré”, ediția din 19 februarie 1898.

(w882) Orchestra

Orchestra Națională Radio.

Delyana Lazarova dirijează concertul de deschidere al Concursului „Enescu” - ediția 2024

Repertoriul vast al dirijoarei Delyana Lazarova a fost influențat de formarea sa muzicală internațională: a studiat vioara la Jacobs School of Music din Indiana, cu Mauricio Fuks și dirijatul la Universitatea de Arte din Zürich cu Johannes Schlaefli, iar, după ce a câștigat ediția inaugurală a Concursului Internațional de Dirijat Siemens Hallé, a ocupat pozițiile de dirijor asistent la Orchestra Hallé și de director muzical al Orchestrei de Tineret Hallé, din 2020 până în 2023.

(w882) Delyana La

Delyana Lazarova. Sursă imagine: Concursul „Enescu”

În 2024, la invitația maestrului Cristian Măcelaru, Lazarova a urcat pe scena Festivalului Enescu, la pupitrul Orchestrei Simfonice București. Apoi a deschis stagiunea Orchestrei Simfonice Tiroler din Innsbruck și în curând își va face debutul alături de Orchestra Națională din Bordeaux, Orchestrele Simfonice BBC și BBC Scottish, Filarmonica din Dresda și Orchestra Simfonică Germană din Berlin.

Citiți și: Melomanii pot cumpăra bilete la Concursul Internațional „George Enescu” 2024. Maestrul Cristian Măcelaru propune șase recitaluri și cinci concerte simfonice

În 31 august începe, la București, cea de-a XIX-a ediție a Concursului Internațional „George Enescu”, eveniment desfășurat sub înaltul patronaj al președintelui României și finanțat de Guvernul României, prin Ministerul Culturii.  Concursul are loc în perioada 31 august-27 septembrie, iar calendarul concertelor este disponibil aici.

Televiziunea Română este co-producător și broadcaster oficial al Concursului Internaţional „George Enescu”, continuând o tradiţie de peste o jumătate de secol.

 
Concursul George Enescu. Finala Secţiunii de vioară, transmisă în direct la TVR Cultural

Luni, 16 septembrie, de la ora 18.00, telespectatorii TVR Cultural au urmărit în direct Finala Secţiunii de Vioară a Concursului Internaţional ...

Recital extraordinar pe scena Ateneului Român

Recital extraordinar pe scena Ateneului Român

publicat: miercuri, 11 septembrie 2024

Concursul Internațional George Enescu, continuă în această săptămână cu noi runde.

Marius Constantinescu: „De fiecare dată când vioara lui George Enescu este cântată, emoția este mai mare, aproape palpabilă!”

Marius Constantinescu este jurnalistul care şi-a asociat numele cu cele mai importante evenimente culturale din România, de unde a transmis ...