Jurnalist TV senior, TVR Cluj. Interesată de teme precum diversitatea etnică şi culturală, etnografie şi antropologie vizuală, jurnalista Maria Cinar-Jiga şi-a legat numele la TVR Cluj de promovarea vieţii diverselor comunităţi etnice din Transilvania.
Este licenţiată în jurnalism şi ştiinţele comunicării şi are un masterat în „documentary filmmaking” la Facultatea de Teatru şi Film, UBB Cluj-Napoca. A participat la numeroase workshop-uri de specialitate pe film documentar, interculturalitate, comunicare şi PR sau producţii TV, precum şi la festivaluri de specialitate atât din ţară, cât şi din străinătate. În 2019 a fost distinsă cu Marele Premiu SIMFEST la Festivalul Internaţional al Televiziunilor şi Producătorilor Independenţi – singurul de acest fel din România și unul din puținele de gen din Europa.
.
În studenţie a cochetat cu presa scrisă, radioul şi televiziunea, dar întâmplarea a făcut să rămână la televiziune. A ajuns în studioul clujean al televiziunii publice în 2008 pentru a realiza emisiunea dedicată minorităţii ucrainene, din rândul căreia face şi ea parte. În prezent este implicată în producerea şi moderarea emisiunii “Transilvania Policromă” difuzată pe TVR 3 şi TVR Cluj, o emisiune dedicată tuturor comunităţilor etnice din Transilvania, precum şi prezentării valenţelor mai puţin valorificate ale multiculturalităţii şi interculturalităţii. În paralel, Maria Cinar-Jiga produce şi emisiunea săptămânală “Toţi împreună-Ucraineni” de pe TVR 3, care a fost prima emisiune TV de sine stătătoare din România despre minoritatea ucraineană.
.
De-a lungul anilor, a cumulat roluri multiple, în vederea realizării emisiunilor în care a fost implicată: reporter, redactor, realizator, producător, moderator, traducător, dar îi place să şi filmeze şi să monteze materialele pe care le realizează.
.
A realizat numeroase emisiuni speciale din mijlocul evenimentelor precum alegerile parlamentare din Ucraina, Festivalul Intercultural “ProEtnica” etc. sau ediţii speciale de Crăciun, Paşte despre obiceiurile diverselor comunităţi. A cutreierat Transilvania pentru a aduce în prim-plan oameni şi locuri, poveşti interesante prin care telespectatorii să (re)descopere zestrea multiculturală a acestei regiuni.
.
„În toate proiectele în care m-am implicat, fie ele jurnalistice sau de alt gen, am făcut-o cu multă pasiune şi dăruire şi cred că aşa am reuşit să fac jumătate de drum. Cealaltă jumătate o reprezintă munca, pregătirea, profesionalismul spre care cred că tindem cu toţii, ca jurnalişti, şi cu care suntem datori în faţa publicului... Emisiunile cu şi despre minorităţi constituie o constantă provocare pentru mine, deoarece mereu încerc să ajung prin materialele realizate la un public cât mai variat, astfel încât diversitatea etnică şi culturală din jurul nostru să fie cât mai bine reprezentată.Faptul că sunt de etnie ucraineană nu a putut să nu-şi pună amprenta asupra muncii mele. Am fost bucuroasă şi onorată să contribui şi eu la promovarea valorilor acestei comunităţi, a treia ca număr din România, şi totuşi destul de văduvită în ceea ce priveşte programele audiovizuale. În acelaşi timp, sunt foarte interesată să cunosc şi să fac cunoscute şi alte aspecte legate de multiculturalitatea şi interculturalitatea spaţiului transilvănean. E important accentul pe diferenţele culturale şi pe afirmarea unei identităţi culturale specifice, adică pe multiculturalism. În aceeaşi măsură însă consider că sunt importante societăţile interculturale, în care mai multe culturi diferite cooperează între ele, interacţionează şi se influenţează reciproc. În ceea ce priveşte modul de abodare al programelor pe care le realizez, îmi doresc emisiuni şi materiale cât mai echilibrate, prin care să se acorde egală importanţă atât păstrării şi dezvoltării identităţii culturale specifice, cât şi comunicării interculturale”, explică Maria Cinar-Jiga.
.
Înainte de a se dedica televiziunii, jurnalista TVR Cluj a acumulat şi o bogată experienţă ca manager comunicare şi relaţii publice, câştigând mai multe premii pentru campaniile derulate. De asemenea, a fost implicată ca promotor sau coordonator în diverse evenimente şi proiecte ale comunităţii ucrainene prin intermediul Asociaţiei pentru Dezvoltare Locală „Ivan Krevan” şi este implicată ca voluntar în diverse cauze umanitare.